Kanadas spelare jublar efter slutsignalen. Foto: Bildbyrån

Supertalangen sköt VM-guldet till Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Kanada är världsmästare i ishockey. Supertalangen Connor McDavid blev stor matchhjälte i den målsnåla finalen mot Finland som slutade 2-0. ”Det har varit en otrolig upplevelse – vinsten gör det ännu mer speciellt”, säger guldhjälten till SVT Sport om sitt avgörande 1–0-mål.

Finland, som slog ut hemmanationen Ryssland i semifinalen efter briljanta insatser av bland andra Sebastian Aho och Patrik Laine, stod inte riktigt att känna igen i finalen.

Förutom ett bra tryck i den kanadensiska zonen i början av matchen skapade de förvånansvärt svårt få målchanser och fick, till exempel, bara iväg fyra skott på mål i mittperioden.

Ishockey-VM

Istället var det Connor McDavid – dittills mållös i turneringen – som kunde fixa guldet åt Kanada.

Duchene satte 2-0 i öppen kasse

Edmontonforwarden bröt in framför mål och lyckades, trots trängseln framför Mikko Koskinen i målet, flippa upp pucken i nättaket.

– Jag tänker inte kommentera det. Vi vann guldmedaljen och det är allt som spelar någon roll, säger McDavid blygsamt om att han gjorde målet som avgjorde VM-finalen.

Den här finalen var inte en målsprakande sådan, och målen lös därefter med sin frånvaro. Först med en knapp sekund kvar av matchen kom avgörande 2-0 i öppen kasse genom Matt Duchene – och guldet var Kanadas, deras andra raka.

Finlands dito till McDavid, den 18-årige supertalangen Patrik Laine, kan trösta sig lite med att han blev utsedd till turneringens mest värdefulla spelare.

Se intervjuer med flera spelare, bland annat McDavid i spelaren ovan.

Fakta: De tio senaste VM-finalerna

2016: Kanada–Finland 2–0.

2015: Kanada–Ryssland 6–1.

2014: Ryssland–Finland 5–2.

2013: Sverige–Schweiz 5–1.

2012: Ryssland––Slovakien 6–2.

2011: Finland–Sverige 6–1.

2010: Tjeckien–Ryssland 2–1.

2009: Ryssland–Kanada 2–1.

2008: Ryssland–Kanada 5–4

2007: Kanada–Finland 4–2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet