Kanada i final – efter omdiskuterat domslut

Detta efter ett omdiskuterat domslut – med svenske Marcus Vinnerborg i huvudrollen

Kanada vann den underhållande semifinalen i en elektrisk O2 Arena.

Men den stora snackisen i matchen var ett mål som inte blev mål.

Ishockey-VM

Bulanov viftade bort

I den andra perioden sköt Michal Jordan ett skott från blålinjen som letade sig förbi den storspelande kanadensiske målvakten Mike Smith.

Men den ryske domaren Vatjeslav Bulanov, som dömde matchen tillsammans med svenske Marcus Vinnerborg, viftade bort målet, och visade att forwarden Petr Koukal befann sig i målgården.

Det var ett beslut som inte var uppskattat hos tjeckerna. Jordan blev rasande och slog klubban i väggen, och på sociala medier och i SVT Sports liverapport var de ilskna kommentarerna många.

– Ett riktigt jävla skitbeslut, säger tjeckernas lagkapten Jakub Voracek till SVT Sport.

”Jävligt petigt”

En som var upprörd var SVT Sports expert Challe Berglund, som på Twitter skrev ”Domare som dödar hockeyn, IGEN #paragrafryttare”.

Hans expertkollega Patrik Ross var dock mer sansad.

”Han är inne i målgården. Men jag kan hålla med om att det är så jävla petigt. Men tyvärr är regeln så” skrev han i SVT:s liverapport.

Efter målet fortsatte tjeckerna att pressa på för en reducering, men hade väldigt svårt att skapa heta målchanser.

Hockeygodis i första

Kanada vann därmed med 2–0 efter en underhållande match. Framför allt den första, som Kanada vann med 1–0, var hockeygodis. Tempot och intensiteten var hög och chanserna var många.

I den andra perioden var Kanada helt överlägset, och då utökade de till 2–0 genom Jason Spezza.

I final ställs laget mot vinnaren av matchen mellan Ryssland och USA som spelas senare i kväll.

– Det är mitt fjärde VM och vi har åkt ut i kvartsfinal varje gång. Att få spela final är stort, säger Matt Duchene till SVT Sport.