Sveriges Mikael Backlund och Johan Fransson deppar när Kanadas spelare jublar efter 3–0-målet. Foto: BILDBYRÅN

Tre Kronor ut ur VM med ett brak

Uppdaterad
Publicerad

Kanada vann VM-kvarten mot Sverige i St Petersburg med 6-0 efter att ha klätt av Tre Kronor fullständigt.

– Vi räcker inte till och skapar inga heta chanser. Vi har gjort allt det vi kunnat med det bästa lag vi tagit ut, säger Pär Mårts till TV4.

Hur ser du på att förlora på det här sättet?

Ishockey-VM

– Det här handlar inte om mig utan det var Sverige som förlorade. Det får vi ta vid ett annat tillfälle. Nu är jag besviken som en del av ett lag som förlorade, säger Mårts.

Inom elva sekunder i mitten av andra perioden gjorde Kanada 3-0 och 4-0 och avgjorde matchen.

– Det är tungt att åka ut på ett sådant här sätt, förlust 6-0 i en kvartsfinal. Man får ge dem credd för att de är effektiva men vi har inte fått ihop det spel som vi velat i den här turneringen, säger Gustav Nyquist som tillsammans med målvakten Jacob Markström och backen Adam Larsson utsågs till Tre Kronors mest värdefulla spelare.

63-årige Mårts kommer nu avsluta arbetet på Svenska hockeyförbundet och i stället kliver Rikard Grönborg in i Tre Kronors bås.

Chansade med att spela sex mot tre

I tredje perioden plockade avgående förbundskaptenen Pär Mårts ut målvakten Jacob Markström för att spela sex mot tre utan att skapa någonting då det stod 4-0.

Kanada fortsatte att ösa på. Sverige som var nederlagstippat i turneringen fick det inte att stämma i någon match, och i kväll föll korthuset ihop. 

Kanada ryckte med två blixtmål

Vid 3-0 tryckte Brad Marchand in en retur från kortplanket där det såg ut som om Kanada spelade i powerplay trots lika många spelare på isen.

Elva sekunder senare kom två Kanadaspelare fria och Max Domi satte 4-0. Efter en ganska jämn första period blev det klasskillnad.

I powerplay i andra perioden utökade Kanada till 2-0 genom ett kanonskott från Mark Dumba från blå efter 26.05.

Kanada etablerade tryck och Mark Scheifele styrde in pucken skickligt efter ett skott från blå linjen. Pucken var på väg utanför stolpen men Scheifele tricksade in den för 1–0 efter 18.39.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet