Pappa rörd till tårar när Daniel Alfredsson hyllades i Ottawa Foto: TT

Känslofyllt när Alfredsson hyllades

Uppdaterad
Publicerad

Pappa Hasse bröt ihop i tårar när Daniel Alfredsson hyllades i Ottawa i natt. Efter 18 säsonger i NHL, varav 17 i Ottawa Senators, fick han sin tröja upphängd i taket. ”Jag är så stolt (. . .) Jag kommer alltid att vara en Senator”, säger svensken.

I natt pensionerades Alfredssons tröja, nummer 11, på lagets Canadian Tire Centre, och familjen var på plats.

– I kväll är det inte bara tröja nummer elva som åker upp i taket. Det är också vårt familjenamn, Alfredsson. Jag vill tacka de två personerna som gjort det här möjligt – mamma och pappa, säger ”Alfie” i sitt tal.

Alfredsson har spelat 17 säsonger för Ottawa och har numera en central ledarroll som rådgivare.

”Den fulländade ledaren”

Han var kapten i laget i 13 år och blev i september i år kanadensisk medborgare, men behåller sitt svenska medborgarskap.

– Ottawa är mitt hem. Jag lärde mig hockey här. Jag blev pappa här. Jag grät här. Jag vann här. Jag förlorade här. Jag blev kapten här. Jag hjälpte till med höja medvetenheten om psykisk sjukdom här. Jag blev kanadensare här. Jag har haft nästan alla av mitt livs största ögonblick med dig i denna stad, säger Daniel Alfredsson i sitt tal.

Ottawas försvarare Mark Borowiecki växte upp i Ottawa, Alfredsson var hans idol.

– Det är så en professionell idrottsman ska agera. Det ska inte vara några ovidkommande saker som drar uppmärksamheten till dig. Det finns ingen anledning att oroa sig för ett varumärke eller sånt. Han var alltid den fulländade ledaren, det fulländade proffset och någon jag definitivt ser upp till, säger han till nhl.com.

Svenska NHL-spelare som fått sina tröjor hissade

1995 Thomas Steen, Winnipeg Jets

2006 Börje Salming, Toronto Maple Leafs

2010 Markus Näslund, Vancouver Canucks

2011 Peter Forsberg, Colorado Avalanche

2012 Mats Sundin, Toronto Maple Leafs

2014 Nicklas Lidström, Detroit Red Wings

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.