Staffan Kronwall omgiven av Jaroslavl-supportrar. Foto: SVT

Känslosamt för Kronwall i Jaroslavl

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 september är det ett år sedan flygplanet med Lokomotiv Jaroslavl-spelare ombord störtade. Svenske målvakten Stefan Liv var en av de spelare som omkom. Nu är Lokomotiv tillbaka i KHL igen – med svenske backen Staffan Kronwall i laget.

-Det är speciellt att ha Lokomotiv-tröjan på sig, säger han.

Efter flygkraschen drog sig Lokomotiv ur KHL. I stället spelade man med sitt juniorlag i den ryska andraligan VHL. Inför årets säsong har man värvat ihop ett nytt lag för att återigen tampas med de stora KHL-drakarna. Och ligapremiären rycker allt närmare. På onsdag möter Lokomotiv Sibir Novosibirisk på bortais. Inför återkomsten är förväntningarna stora i Jaroslavl, som ligger ungefär 25 mil nordost om Moskva.

-Det märks på folk i stan att de har saknat KHL-hockey. Det är grymt tryck i arenan och mycket glädje, säger Staffan Kronwall, 29.

”Vet inte hur jag reagerar”

Den 7 september är Lokomotiv mittemellan två ligamatcher borta i Sibirien. Staffan Kronwall vet därför inte om laget kommer att delta i minneshögtiden som kommer att äga rum i Jaroslavl på årsdagen. För lagets del kan minnesceremonierna snarare komma att ske i samband med Lokomotivs första hemmamatch veckan därpå. Staffan Kronwall har valt att inte sätta sig in i det som planeras.

-Jag vill helst inte veta vad som kommer att hända. Jag vet inte hur jag kommer att reagera, det kommer att vara speciellt även för oss på isen, säger han.

Den NHL-meriterade Järfällasonen berättar att det trots allt inte har varit särskilt mycket snack om fjolårets tragedi sedan han kom till klubben. Men han medger att det har varit något särskilt med att skriva på för just Lokomotiv.

-Det är en ärofylld känsla att få spela i det här laget. Lokomotiv kontaktade mig tidigt. Det var stort bara att bli tillfrågad efter det som hände.

Bra balans i laget

Lokomotiv är en av de större KHL-klubbarna. En blandning av gammalt och ungt, importerat och hemvävt präglar årets upplaga. Staffan Kronwall är nöjd med hur balansen i laget ser ut och har höga förhoppningar inför säsongen.

-Det tar ett tag innan allt funkar som det ska. Men det ser ganska bra ut. Och rent kompetensmässigt borde det här laget kunna gå hela vägen och lyfta bucklan i vår.

Fakta

Staffan Kronwall

Född: 10 september 1982 i Järfälla.

Position: Back.

Moderklubb: Järfälla.

Övriga klubbar: Huddinge, Djurgården, Brynäs, Toronto, Washington, Calgary, Severstal Tjerepovets.

Meriter: VM-silver 2011. (TT)

Fakta: Flygkatastrofen i Jaroslavl

Den 7 september 2011 kraschade ett flygplan av typen Jakovlev Jak-42 en kilometer efter start på Tunosjna-flygplatsen utanför Jaroslavl.

44 personer omkom, däribland samtliga i hockeylaget Lokomotiv Jaroslavl. Laget var på väg till sin första ligamatch för säsongen mot Dinamo Minsk. Besättningsmannen Aleksandr Sizov var den enda som överlevde kraschen.

En haverikommission har konstaterat att felaktigt agerande från piloternas sida låg bakom kraschen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.