USA damer vid en genomgång i VM-orten Plymouth, Michigan, i december. Nu är det oklart vilket lag som USA ställer på benen. Foto: TT.

Kaos efter USA:s hot om VM-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Efter att USA:s damishockeylandslag i går bland annat krävde en bättre ekonomisk uppgörelse för att spela hemma-VM om blott två veckor svarar förbundet, ett svar som verkar göra att parterna hamnat ännu längre ifrån varandra. 

– Vi är besvikna över att spelare sagt att de inte tänker spela om inte deras ekonomiska krav uppfylls, men vi planerar att fortsätta med vår dialog och skicka ett konkurrenskraftigt lag till Plymouth, skriver förbundet.

Det är inte klarlagt vad för lag som ska skickas.

– Det är en sorglig dag när man får höra att de hellre ställer upp med ett annat lag än lyssnar på spelarna, säger stjärnspelaren Jocelyne Lamoureux-Davidson till ESPN och väljer att tolka det som att USA ska skicka ett helt annat lag.

Varje spelare får 760 000 kr inför OS i Sydkorea 2018

”USA:s damlandslag kommer inte att spela i 2017 års världsmästerskap på grund av frusna förhandlingar om rättvisa löner och stöd från USA:s ishockey”, skrev laget igår.

Kanske ännu viktigare än VM, trots att det spelas på hemmaplan, är OS i Pyeongchang om ett knappt år. Förbundet framhåller att varje spelare får 760 000 kronor under ett år för att förbereda sig inklusive ett sex månader långt träningsläger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.