Karlskoga kopplar greppet om AIK

Uppdaterad
Publicerad

Energi och press. Allt det som saknades i i hockeyallsvenska finalen mot Mora, fick BIK Karlskoga ut när de besegrade AIK i playoff-seriens första match. Med 4-1 hemma i Nobelhallen visade Värmlandslaget att de inte är att leka med.

BIK Karlskoga fick en riktig drömstart i playoff-serien mot AIK. Trots att målvakten Andrew Engelage utgått och ersatts av Emil Kruse tog Värmlandslaget ledningen redan efter 54 sekunder genom Carl Persson.

Mikael Eriksson utökade ledningen bara en och en halv minut senare och hemmalaget höll ledningen hela perioden, trots att AIK tog över mer i slutet.

– Det var en jäkla Bofors-fart, väldigt skönt, säger Eriksson i periodpausen i C More.

– Vi känner att vi har mycket energi, det fick vi inte ut mot Mora. Allt ska ut nu, så är det bara.

Karlskogas övertag fortsatte

I början av andra perioden gjorde hemmalaget 3-0 genom lagkapten Daniel Wessner och AIK:s tränare Roger Melin kände sig tvungen att göra en förändring. Han bytte ut Linus Lundin i målet och plockade in Gasper Kroselj i stället.

Kruse, som ersatte Angelage i Karlskogamålet, gjorde en imponerande insats när AIK tog sig in i anfallszon.

– Jag har sagt det länge, vi har allsvenskans bästa målvaktspar, sa Wessner i andra periodpausen i C More.

– Kruse gör en jättebra match. Men AIK är inte nog desperata i målsituationer, säger SVT:s ishockeyexpert Mikael Renberg i Hockeykväll.

Reduceringen kom

I tredje perioden gick det fyra minuter innan ytterligare ett Karlskogamål var ett faktum, 4-0 genom Oliver Eklind.

AIK:s reducering kom åtta minuter in i den tredje perioden genom Stefan Johansson och följdes av en forcering från gästerna. Men det räckte inte till mot ett energifullt Karlskoga som leder matchserien med 1-0 inför returen på Hovet på lördag.

– Jag tycker ändå att AIK är det bättre laget i andra och tredje perioden. Jag tror att AIK har bra chans att vinna det här, men man måste in mycket tuffare framför mål, de är flyktiga i sina avslut och det är för dåligt helt enkelt, säger Renberg om AIK:s chanser i returen.

– AIK kommer inte riktigt upp i den här matchen, fyller Jonas Andersson i.

Playoff-serien spelas i bäst av tre, vinnaren möter Rögle i direktkval till SHL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.