Dahlin, med galler för hjälmen, jublar efter första SHL-målet. Foto: Bildbyrån

16-årige superlöftet målskytt för Frölunda

Den första 2000-talisten har nätat i SHL. Borta mot Karlskrona slog 16-årige superlöftet Rasmus Dahlin till när Frölunda vann och tog över serieledningen. ”Det var gött”, sa Dahlin om sitt mål till C More.

Unge Dahlin gjorde SHL-debut för knappt en månad sedan borta mot Skellefteå, och svarade då för en assist. I den sjätte matchen skulle också första målet komma.

Åtta minuter in i bortamötet med Karlskrona, serieledare inför matchen, fick Dahlin pucken framför mål, fintade bort en motståndare och sköt in 1-0 för Frölunda. Han är därmed den första 2000-talisten att göra mål i SHL.

– Det var skönt att få ledningen, så det var gött. Jag hade hög fart och forwarden stod stilla så jag gick åt sidan och sköt, sa Dahlin till C More efter den första perioden.

Två raka mållösa matcher

Karlskrona hade tidigt i den andra perioden sin andra ramträff i matchen, men gick bet på en kvittering. I stället satte Frölunda 2-0 genom Victor Olofsson. Mattias Guter i hemmalaget missade sedan en straff, som han själv fixat, innan Sebastian Stålberg alldeles för enkelt tilläts göra 3-0 för Frölunda.

Något mål skulle det inte bli för Karlskrona, som därmed misslyckats med att göra mål i två raka matcher. Två förluster innebär också ett tydligt trendbrott efter fem raka vinster dessförinnan.

Kylington yngste målskytten någonsin

Som om inte det var nog tappade de också serieledningen till just Frölunda, som nu är en poäng före med en match mer spelad.

– Jag måste ändå säga att vi gör en väldigt bra match. Jag tycker inte Frölunda är mycket bättre än oss, men de är bättre på att göra mål, säger en inte alltför orolig Pelle Hånberg, tränare i Karlskrona, till C More.

I SHL:s (och elitseriens) historia är Rasmus Dahlin den näst yngste spelaren att näta. Oliver Kylington var några månader yngre än Dahlin när han som 16-åring gjorde mål för Färjestad 2013.