Luleås och damkronornas Emma Eliasson. Foto: Bildbyrån Montage: SVT Sport

Kritiken mot ”Årets hockeytjej”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Eliasson blev i dag utsedd till ”Årets hockeytjej” i Sverige. Efter utnämningen riktar flera hockeyprofiler kritik mot prisets namn. ”Det låter barnsligt”, säger Damkronornas förbundskapten Leif Boork till SVT Sport.

Fyra poäng på fem VM-matcher och 45 poäng på 34 matcher i Riksserien när hennes Luleå vann SM-guld. Det råder inget tvivel om att Emma Eliasson välförtjänt fått priset som ”Årets hockeytjej” 2016.

Men förutom beröm och grattis till Eliasson har mycket av eftersnacket handlat om vad priset heter. Leif Boork, förbundskapten för Damkronorna och med i den jury som delar ut priset, är en av dem som anser att namnet borde ändras.

Damkronorna

– Jag tycker väl att det låter lite naivt och barnsligt på något vis. Det är ju inte direkt att jämföra med herrarnas ”Guldhjälmar” och alla de priserna som seniorherrarna får. Man borde döpa det till något mer ”vuxet”, säger Boork till SVT Sport.

”Tror inte det är något ont uppsåt”

Leif Boork är noga med att påpeka att han och damhockeyn är tacksamma över att priset instiftats.

– Jag tror inte det är något ont uppsåt bakom namnet, säger han samtidigt som han hyllar Emma Eliasson.

– Hon har varit den spelare som imponerat mest och är väl värd priset.

Emma Eliasson är den tolfte spelaren som utses till ”Årets hockeytjej”, sedan priset instiftades 2004. Även hon har åsikter om namnet, men är också stolt över utmärkelsen.

”Det den står för är jättefint”

– Egentligen så tycker jag att man ska ändra för att få en bättre ”approach”. Men jag tycker att det det står för är jättefint och jag är glad över att jag blivit tilldelad det.

Vad borde namnet i stället vara?

– Något i motsvarighet till vad herrarna får. Årets kvinnliga hockeyspelare, kanske? Något namn som har mer pondus, så man blir tagen på allvar.

Vem tycker du ska bli årets hockeykille?

– Jag tycker att Niklas Wikegård ska bli årets hockeykille. Utan motivering.

Röstar på Lundqvist

Även andra profiler har reagerat. Före detta målvakten Valentina Lizana skriver på Twitter:

”När utses årets hockeykille? Jag röstar på Joel Lundqvist.”

Även SVT Sports hockeyreporter och programledare Marie Lehmann har reagerat på namnet ”Årets hockeytjej”.

”Döp om det finaste pris en kvinnlig hockeyspelare kan få i Sverige”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet