Kronwall: Lättare att tacka nej till Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli svårt för Pär Mårts att få hem OS-spelare, när VM går i Vitryssland. Det menar förra årets guldkapten i VM Staffan Kronwall.

– De har redan spelat en turnering med Tre kronor i år. De är besvikna över att ha missat slutspel och de är slitna. Det är lättare att tacka nej när det ligger i Minsk och speciellt nu när det är lite turbulent i den delen av världen, säger Kronwall till SVT Sport.

Staffan Kronwall, KHL-proffs i Jarsolavl, kommer inte att spela VM i år. Han har tackat nej av personliga skäl.

Ishockey-VM 2014

– Ja, jag har sett fram emot att bli pappa (för första gången) under större delen av året, sen kom lillen och det var inte en förlossning enligt manualen, det har varit två tunga månader faktiskt tankarna har flugit hit å dit. Nu mår både frun och lillgrabben bra men ibland har jag undrat vad jag håller på med egentligen.

Grundserien en besvikelse

Kronwall kom tillbaka till Sverige i lördags. Det är två månader sen han var hemma senast, och de här dagarna är de första familjen har tillsammans som just familj.

Lokomotiv Jaroslavl hade målsättningen att bli topp fyra i KHLs västra division, men grundserien blev en besvikelse när laget tidigt fick en ny coach, med oväntade ideer.

– Han var en gammaldags rysk tränare. Vi spelade ett system som jag aldrig spelat förut, säger Kronwall och berättar:

– 1-4...Väldigt defensivt tänkande. Vi släppte in minst mål, men vi gjorde också minst framåt. Det var ett dilemma. Det var inte mycket kommunikation utan den gamla ryska ledarstilen ”jag bestämmer och ni gör som jag säger”.

Sista lag till slutspel

Efter OS-uppehållet steg rutinerade kanadensaren Dave King in i båset och Lokomotiv vann de fyra sista grundseriematcherna. Klubben tog sig till slutspel trots allt, som åttonde och sista lag.

– Han, Dave King, sitter hela nätterna och kollar på video. Förändrar små saker som ger stor effekt i ett slutspel, smartare än motståndarna, säger Kronwall.

”Kokade i stan”

Jaroslavl skrällde hela vägen till semifinal och staden levde upp.

– Människor ville bjuda på middag, alltså inte restaurangerna, utan människor på gatan. Det kokade i stan. Obeskrivligt.

Nu är Kronwalls säsong över, och vem blir då lagkapten i Tre Kronor?

– Det är väl tre stycken som jag tycker är självklara. Joel (Lundqvist), ”Pajen” (Niklas Persson) och Jimmie (Ericsson). Den som inte blir lagkapten blir assisterande.

Möt Staffan Kronwall i Hockeykväll 22.10

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet