Krüger inför NHL-premiären: ”Jag är redo”

Uppdaterad
Publicerad

Senast en klubb försvarade Stanley Cuptiteln var 1998 (Detroit). 2000-talets gigant Chicago Blackhawks, med tre titlar på sex säsonger, vet att de har en tuff säsong framför sig.

”De andra lagen kommer att vara extra taggade när de möter oss. Det blir ett tufft år att bara nå slutspel, så det är målet”, säger Marcus Krüger.

SVT Sport träffar honom på Chicagos träningsanläggning. Det är sommarvarmt ute och Chicagos skyline glittrar i solen bakom klubbens hemmaarena United Center ett stenkast bort.

Inne i träningshallen har klubben just nu kopior av Stanley Cupringar och halsband till försäljning för spelarnas anhöriga. Framför allt ringarna, men också halsbanden som fruar och flickvänner får, är oerhört populära (och diamantgnistrande). Originalen finns endast i just en liten originalupplaga.

NHL 2015-2016

– En av våra lagledare har sina tre ringar på sig nästan varje dag i omklädningsrummet, säger Marcus Krüger. Om man skakar hans hand blir man rätt klämd, vi brukar skratta åt det där.

Strul med visum

Krüger missade träningslägrets första två matcher pga visumstrul då hans nya kontrakt blev klart sent. Säsongsinledningen blev lite ”annorlunda” säger han:

– Jag känner mig redo ändå. Det var mycket väntan på kontraktet men jag var inte jätteorolig. Jag visste att det skulle lösa sig, antingen här eller någon annanstans. Det var värt det – jag är glad över att vara kvar.

”Försökt ta hand om kroppen”

Niklas Hjalmarsson har tillbringat sommaren med att förbereda sig för, som vanligt, anmärkningsvärt mycket istid.

–Jag har försökt ta hand om kroppen, inte bryta ner. Sova mycket och äta nyttigt är viktigt. Och kanske ta en månad ledigt. Men det här är ett 12-månaders jobb. Det går inte att komma till träningslägret halvpluffsig, skrattar han.

Hjalmarsson vet att säsongen efter en mästartitel är en utmaning. Något han, med sina tre Stanley Cupsegrar, känner att han lärt sig bemästra.

– Det är lätt att få en ”hangover”. Första året jag vann, 2010, var jag mentalt utmattad säsongen efter. Jag spelade jättedåligt de första 20 matcherna, tyckte jag och de flesta andra också. Det vill jag inte uppleva igen. Nu är motivationen hög.

Andra ceremoni för Krüger

En spelare som får vänta på NHL-debuten är något överraskande Viktor Svedberg. Backen som ”imponerat på försäsongen” enligt coach Quenneville, och som körde i samma backpar som Brent Seabrook på sista träningen före säsongspremiären. Svedberg blev nedskickad till farmarlaget direkt efter träningen.

– We have some decisions to make for cap-purposes and reasons, sa Quenneville.

I kväll blir det ”Banner Ceremony” före premiären, mot New York Rangers. Mästarflaggan 2015 ska upp i taket. Marcus Krügers andra ceremoni:

– Den är precis före matchen. Det var speciellt förra gången och en riktigt häftig upplevelse.

– Rangers är ett bra lag. Det blir ett bra test.

Se hela inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2015-2016

Mer i ämnet