SVT:s expert Patrik Ross hyllar Nicklas Lidström. Foto: Bildbyrån

”Lär dröja innan vi får en sådan spelare igen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är pricken över i:et på en sagolik hockeykarriär.

Att inte välja in Nicklas Lidström i Hockey Hall of Fame hade varit tjänstefel, menar SVT:s expert Patrik Ross.

”Det lär dröja innan vi får en sådan spelare igen. Han hade det mesta”, säger Ross.

Det har gått tre år sedan Nicklas Lidström lade skridskorna på hyllan. I år kunde han för första gången väljas in i Hockey Hall of Fame. Och så blev det.

SVT:s expert Patrik Ross har spelat både med och mot ”Lidas” när den blivande NHL-stjärnan kom upp som talang i Västerås och i landslaget.

– Man såg redan då att han hade kvaliteter men att han skulle bli såhär bra kunde man inte föreställa sig, säger Ross till SVT Sport.

Vad är det som gör honom så stor?

– Han hade det mesta. Jag skulle kunna snacka en hel natt om hur bra han är. Han är den bäste backen vi någonsin haft.

Kommer vi någonsin få en bättre?

– Tveksamt. Man kan nämna Erik Karlsson som är lite mer spektakulär än Lidström men jag tycker att Nicklas var snäppet bättre. Han hade det där lilla extra. En otrolig smartness på isen och blick för spelet. Skapade sig tid och rum på isen och gjorde alla i sin omgivning bättre. Han syresatte de backar han spelade med på ett väldigt bra sätt.

Ditt bästa minne av Lidström?

– När han avgjorde OS-finalen i Turin. Först ”Foppa”, till Sundin, och sedan droppass till ”Lidas” som satte den i klubbkrysset. Det glömmer man inte i första taget naturligtvis, säger Ross.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.