Leksand-forwarden William Wikman lade grunden för dalmasarnas skräll med första och sista målet i 5-1-segern mot Frölunda. Foto: Bildbyrån.

Leksand bröt tunga trenden – ger hopp

Uppdaterad
Publicerad

Nio raka bortaförluster. Det var Leksands facit inför fredagens SHL-match mot Frölunda i Frölundaborg. Då vände allt. William Wikman slog till med mål i krysset och Atte Engren murade igen i målet. Det lade grunden för bruten trend och 5-1-seger.  

Leksand hade varken mest puck i offensiv zon eller flest skott på mål. Det stod Frölunda för i hela matchen. Dalmasarna kontrade i stället friskt, framgångsrikt och effektivt, vilket blev avgörande i slutändan.

Tidigare utlånade Leksand-forwarden William Wikman ordnade i mitten av första perioden bortaledning genom ett mäktigt skott i krysset. Av bara farten utökade Patrik Norén därefter till 2-0 i början av andra perioden med sitt första SHL-mål i karriären.

– Det var skönt att sätta första målet. Jag försökte bara få skottet på mål och den tog sig in mellan benen på målvakten, säger Patrik Norén.

Engren red ut Frölunda-tryck

Frölunda tryckte i andra perioden på rejält framåt för en reducering. Amerikanen Matt Donovan sköt i ribban, medan Rasmus Dahlin ryckte sig fri framför mål och missade. Leksand-målvakten Atte Engren satte stopp för alla försök till reducering och stod för flertalet kvalitativa räddningar i matchen. Det höll Leksand kvar i matchen.

Effektiviteten blev avgörande

Det var och blev Leksands kväll i Frölundaborg. Kanadensaren Eric Castonguay utökade i tredje perioden till 3-0 och ungraren Janos Hari till 4-0. Skrällen var ett faktum och matchen avgjord. Frölunda fortsatte att jaga, men kom inte närmare än ett tröstmål i mitten av sista perioden. Det var i stället Wikman som satte punkt för tillställningen med sitt 5-1-mål. 

Leksand tar sålunda ett kliv uppåt i tabellen till 13:e-plats och kan nu börja drömma om att slippa kval för att hålla sig kvar i SHL. Värre är det för Frölunda som tappar en placering och får fortsätta jakten på att hitta formen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.