19-årige Isak Skedung blev tvåmålsskytt för Leksand. Foto: Bildbyrån

Leksand körde över Luleå

Leksand slog ett iskallt Luleå med 4-0 och tog säsongens första hemmaseger inför sjungande hemmasupportrar. Matchhjältar blev två 19-åringar: Oskar Lang och Isac Skedung.

Leksand körde fullständigt över norrbottningarna, som kom ut på is utan glöd och energi. Efter tio minuter av Leksandspress kom första målet: Oskar Lang sköt lågt förbi Luleås målvakt Joel Lassinantti. 1-0-målet, som var 19-årige Langs andra i SHL, var både logiskt och rättvist.

I andra perioden lyckades Leksand göra 2-0 i numerärt underläge – ett allt annat än lyckat power play för Luleå. Skedung blev plötsligt fri när Luleå hade ett byte, och satte iskallt pucken mellan benen på Lassinantti.

– Jag vet inte vad som hände riktigt! Men det var skönt att den satt, sa Skedung till C More i paus.

”Ganska lätt”

En stund senare slog Skedung till igen. Efter en trasslig situation framför mål med flera chanser, hamnade pucken till slut hos Skedung som fick öppet mål och bara kunde raka in pucken.

– Det var ganska skönt, men det var ganska lätt också, säger Skedung om målet.

Luleå kom tillbaka med lite mer tryck i tredje perioden och skapade en del chanser, men uppförsbacken var för stor. I stället satte Johan Olofsson spiken i kistan med sitt 4-0-mål. Helt oattackerad kunde han skicka pucken upp i nättaket.

”Störde Luleå ständigt”

Leksand kan även tacka målvakten Atte Engren som var het i kväll. Leksands tränare Per-Erik ”Perra” Johnsson hade all anledning att vara nöjd med sitt manskap, som bröt sviten med sju raka förluster.

– Vi höll höjd över 60 minuter och störde Luleå ständigt. Nu har vi bevisat för oss själva att vi tog ett steg till i natt, säger han till C More.