Foto: Bildbyrån

Malmö upp i SHL – Leksand åkte ur

Uppdaterad
Publicerad

Malmö gick upp i SHL efter åtta år utanför svensk hockeys finrum. Leksand åkte ur. Detta är ett faktum efter Skånelagets 4-2-seger i Leksand i kväll.

Malmös avancemang säkrades med tio sekunder kvar. Lagkaptenen Henrik Hetta placerade lugnt och behärskat in 4-2 i tom kasse.

– Det känns helt fantastiskt. Vi satte oss i en jävla sits, men vi löste det, säger en överlycklig Hetta till TV10.

Kval till SHL

Leksand började bäst och tog ledningen. Johan Ryno erövrade pucken i sarghörnet och passade Frögren, som dundrade in 1-0, hans första mål på hela säsongen. Malmömålvakten Niko Hoivonen var skymd.

Sedan vände det.

Nils Andersson, som redan fått ett mål bortdömt, pricksköt 1-1 i slutet av första perioden.  Efter 26.44 gjorde Jens Henrik Tönjum 2-1 med en puck som Leksands målvakt Niko Hoivonen var på. Drygt fyra minuter senare spelade Fabian Brunnström fram Björn Svensson, som direktsköt 3-1.

Innan andra perioden var slut fick dock Leksand en reducering. Tomi Sallinen fick en gratischans och satte 2-3.

Med drygt två minuter kvar av tredje perioden fick Leksand den stora chansen att kvittera. Malmös Eric Himelfarb, med ett förflutet i Leksand, åkte ut för en ”puck out”. Mattias Guter, som brände en straff för Leksand vid ställningen 1-0, fick den bästa chansen men missade.

Det blev istället Malmö, som nådde direktkvalet till SHL med nöd och näppe, och Hetta som fick sista ordet och gjorde det sista målet.

– Så jävla rättvist och så jävla skönt, säger Malmötränaren Mats Lusth.

Tårar i Leksand

Leksand är inte längre ett SHL-lag. Efter kvällens nederlag mot Malmö med 4-2 var det många som grät i Leksand.

– Det som är lite svårt och hårt är att vi är det bättre laget i den här matchen, säger Sjur Robert Nilsen, Leksands tränare, till TV10.

Leksands senaste sejour i svensk ishockeys finrum blev bara tvåårig.

– I en sjunde match kan det vara tillfälligheter som avgör, suckar Sjur Robert Nilsen, som ersatte Andreas Appelgren som tränare under säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kval till SHL

Mer i ämnet