Foto: SVT

Leksands IF står starkt i stormen

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeylaget Leksands IF menar att de inte har påverkats av turbulensen som uppstått efter Uppdrag Gransknings program om hur kommunen har stöttat klubben ekonomiskt.

– Vi kom ju inte till tals i programmet men vi tar gärna debatten, säger klubbdirektören Anders Doverskog till SVT Gävledala.

Laget går och väntar på kvalserien som startar torsdagen 14 mars och laget har inte påverkats av svallvågorna som programmet rivit upp.

UG – Kommungranskarna Leksand

– Nej, det har inte påverkat föreningen på något sätt, säger Doverskog. 

All personal i kommunhuset i Leksand samlades till krismöte under torsdagsförmiddagen.

Orsaken är anklagelserna om skatteplanering, jäv och olagligheter som riktades mot Leksands kommun i Uppdrag Granskning under onsdagen.

Leksands kommun har varit helt överöst av reaktioner efter programmet, där kommunen anklagas för att bryta mot lagen för att gynna Leksands IF ekonomiskt.

– Vi har fått mängder av mail. Hälften är rena hatmail och hälften skriver ”stå på er”, säger Göran Wigert.

Programmet anmäls

Kommunledningen är kritisk mot flera av uppgifterna i programmet och kommer därför att anmäla Uppdrag Granskning till Granskningsnämnden.

– De har använt felaktiga uppgifter, bland annat om bildandet av campingbolaget, säger Göran Wigert.

Kommunledningen anser att programmet har räknat fel på 70 miljoner kronor som kommunen i själva verket ska ha investerat i idrottsanläggningen Siljansvallen. Leksands kommun hävdar också att värdet av de båda ishallarna som skänktes till Leksands IF – och därmed också värdet på aktierna – skulle vara 39 miljoner kronor. I kommunens bokföring är dock aktierna endast värda 9900 kronor.

Hela det omtalade programmet kan du se på Uppdrag Gransknings sajt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Kommungranskarna Leksand

Mer i ämnet