En domare skickade meddelande till Almen Bibic via Facebook. Foto: BILDBYRÅN/Facebook

Efter utspelet – domarlicensen fråntas

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas hockeyförbund drar in domarlicensen på den domare som skickat kränkande kommentarer till Rögle-backen Almen Bibic. ”Domaren är ångerfull men förstår varför det blir de här konsekvenserna”, säger Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas hockeyförbund, till SVT Sport.

Redan i går hade Dalarnas hockeyförbund fråntagit kommande uppdrag för den domare som skickade kränkande kommentarer till Rögle-backen Almen Bibic. Nu är det bestämt att samma förbund drar in domarens licens för resten av säsongen.

– Vi var överens om det här på det mötet vi hade i går kväll. Beslutet togs av domarrepresentanter och representanter från Dalarnas hockeyförbund, säger Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas hockeyförbund, till SVT Sport.

– Det är en människa bakom det här också, så ett domarutskott kommer ha kontakt med domaren under den kommande tiden, kommenterar Sven-Åke Petters.

– Jag har inte pratat med honom personligen. Men han är ångerfull och så vidare. Han förstår varför det blir de här konsekvenser, säger Petters.

Kan få döma igen

Avstängningen gäller för resten av säsongen. Detta möjliggör för domaren att ansöka om en ny domarlicens framöver. För att ta licensen på nytt behöver han genomgå en vidareutbildning och olika tester – något som är standard för varje domare att göra inför ny säsong.

”Det måste upp till ytan”

Almen Bibic la upp en printscreen på domarens harang via sina egna kanaler på sociala medier. Det var efter det som reaktionerna strömmade in.

– Vi profiler måste upp till ytan med det här, få folk som gör sånt här att skämmas. Jag var inte ute efter att ruinera domarens liv på något sätt. Men jag gjorde det här för att få folk att förstå att det här kan ge konsekvenser, sa Almen Bibic tidigare till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.