Nicklas Lidström ser sin tröja hissas upp i taket. Foto: Viasat

Lidström hyllades – tröjan hissades upp

Uppdaterad
Publicerad

I natt hyllades en av de absolut största inom svensk ishockey och NHL. Nicklas Lidström fick sin tröja upphissad i Detroits hemmaborg Joe Louis Arena.

Nicklas Lidström fick i natt sin tröja nummer 5 upphissad i taket i Joe Louis Arena i Detroit inför lagets match mot Colorado.

Hela Detroitlaget ställde sig med Lidströmtröjor runt den utrullade matta som svensken och hans familj anlände till isen på. Niklas Kronwall stod som siste spelare och väntade med en stor blombukett.

NHL 2013-2014

Tårögd av hyllningstal

Detroits tränare, Mike Babcock, som lett Kanada till två raka OS-guld var sedan en av dem som höll tal där Lidström hyllades.

– Många spelare i åldern 35 till 42 trappar ner sina karriärer. Men under den perioden vann Lidström Norris Trophy fyra gånger. Hur bra han än var som spelare, var han bättre som en människa och lagkamrat, sade Babcock.

Under talet hade en märkbart rörd Lidström svårt att hålla tårarna tillbaka.

Svensken hyllades framför allt, trots alla sina sportsliga bedrifter, som personen och ledaren han var under sina år i Detroit.

”Grabben, det kommer inte hända”

Efter att flera tal hållits och flera gåvor delats ut till Lidström, var det så dags för svensken själv att hålla tal. De stående ovationerna verkade inte vilja avslutas men till slut fick Lidström chansen att tala.

Och Lidström gav en kul anekdot.

– Våren 1991 kom jag till Joe Louis Arena för första gången. Jag visste inte mycket om laget. Jag fick frågan vilken tröja jag föredrog, och sa att jag hade haft nian i Sverige och gärna ville bära den igen. Jag fick svaret: grabben, det kommer inte att hända (Legendaren Gordie Howes pensionerade nummer, red anm.).

Steve Yzermans namn var ett av de som Lidström hyllade, och han menar att det är till stor del på grund av sin gamle lagkamrat som Lidströms tröja hissades upp i natt.

– Yzerman satte tonen, jag följde efter och nu följer denna generation samma väg.

Lurig hyllning till Holmström

Den gode vännen och lagkompisen Tomas Holmström, kallad Homer i Nordamerika, hyllades han också.

– Homer, jag vet inte hur många skott du har blockerat och hur många av mina mål som underkänts på grund av att du stått i målgården. Men jag vet en sak. Om du inte hade stått där framför mål så hade jag inte gjort lika många mål, så tack så mycket, säger Lidström till en till synes smått generad Holmström som log brett.

– Jag är tacksam över att ha min familj med mig. Det är inte bara mitt namn på den tröjan, det är vårt. Att få tröjan hissad är väldigt speciellt, och jag är lycklig över att familjen är här och firar detta med mig, avslutade Lidström.

Efter talet hissades tröjan upp i taket och nu pryder sju tröjor taket på Joe Louis Arena.

På plats i en fullproppad arena finns gamla Detroitlegendarer som Igor Larionov, Brendan Shanahan, Chris Chelios, Vladimir Konstantinov, Scott Bowman, Kris Draper, Chris Osgood och Tomas Holmström.

Fantastiska siffror i NHL

Lidström gjorde 20 säsonger i Detroit och stod bland annat för 1 142 poäng i NHL:s grundserie på 1 564 matcher, och är med det den sjätte poängbäste backen i ligans historia. Med sina grundseriematcher är Lidström även tia på listan av spelarna som gjort flest antal matcher i NHL.

Dessutom gjorde han 183 poäng på 263 slutspelsmatcher. Poängskörden i slutspelet är den näst bästa av samtliga backar i ligans historia. Bara Paul Coffey med sina 196 poäng är bättre.

Lidström tog hem Norris Trophy, priset som NHL:s bäste back, hela sju gånger i sin karriär. Dessutom tog han hem Conn Smythe Trophy som förste europé – priset som ligans mest värdefulle spelare år 2002.

Första europeiske kapten att leda sitt lag till titeln

När Lidström som kapten ledde sitt lag till Stanley Cup-titeln 2008 blev han den förste europeiske lagkaptenen att göra detta. Sammanlagt blev det fyra Stanley Cup-titlar för Lidström som avslutade karriären med en plus/minusstatistik på +450.

I Detroits historia finns det sedan tidigare sex spelare som fått sina tröjor hissade, vilket innebär att tröjan pensioneras så att ingen annan spelare i klubben får bära numret i framtiden. Lidströms nummer fem är nu en av dessa tröjor.

Svenskens tröja hamnar nu i samma sällskap som Terry Sawchuks (#1), Ted Lindsays (#7), Gordie Howes (#9), Alex Delvecchios (#10), Sid Abels (#12) och Steve Yzermans (#19) i Joe Louis Arenas tak.

I faktarutan nedan kan du läsa vilka svenskar som hyllats av sina NHL-klubbar.

Svenskar som hyllats i NHL

Thomas Steen, fick nummer 25 upphissat i Phoenix, då Winnipeg Jets, 1995.

Börje Salming, fick nummer 21 upphissad i Toronto 2006.

Markus Näslund, fick nummer 19 upphissad i Vancouver 2010.

Peter Forsberg, fick nummer 21 upphissad i Colorado 2011.

Mats Sundin, fick nummer 13 upphissad i Toronto 2012.

Kenny Jönsson fick sitt namn upphissad på en banderoll i New York Islanders hemmaarena 2012.

Bob Nystrom (född som Thore Robert Nyström) fick nummer 7 hissad av New York Islanders 1995. Nystrom hade dubbelt medborgarskap (svenskt och kanadensiskt). Flyttade till Kanada när han var fyra år gammal.

Dessutom har Philadelphia Flyers inte använt Pelle Lindberghs nummer 31 efter målvaktens tragiska död av en bilolycka 1985.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013-2014

Mer i ämnet