Färjestad till SM-final – Wallin hjälte

Färjestad är klart för SM-final mot Skellefteå – Rickard Wallin klev fram och avgjorde i sudden. – Det är svart – jag kommer inte ihåg någonting, säger matchvinnaren till SVT Sport om det avgörande målet.

Efter en tilltrasslad situation framför Växjökassen drog Rickard Wallin till med en backhand som letade sig igenom alla Växjölirare och in i mål.

3-2 till Färjestad 09.04 in i förlängningen. I SM-final väntar nu Skellefteå.

SHL-slutspelet 2014

– Vi har rest oss många gånger i vinter och vi har klarat oss ända hit. Det känns så otroligt skönt, säger Färjestads tränare Leif Carlsson till Kanal 5.

”Vill hylla våra motståndare”

Färjestad tog SM-guld senast 2011 – då mötte de just Skellefteå i finalen.

– Jag vill verkligen hylla våra motståndare. Färjestad har många spelare som spelar på toppen av sin förmåga i dag, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Men det var Växjö som inledde matchen med ett litet övertag när de satte hög press direkt.

Redan efter tio sekunder fick bortalaget en kanonchans, men Liam Reddox brände sitt öppna läge i slottet.

Färjestad kom, i den tolfte minuten, två mot en och Per Åslund såg ut att kunna lägga pucken i öppet mål. Men Växjökeepern Teemu Lassila gör en fenomenal sidledsförflyttning och får dit benskyddet. I samma situation fick bortalaget en utvisning och Färjestad fick återigen ett rejält tryck mot Lassila som trots pressen stod emot på ett föredömligt sätt.

Rosén bröt måltorkan

I ett powerplay i mitten av andra perioden fick  Växjö ett otroligt tryck mot målet och till sist kunde Robert Rosén, längs isen, sätta 1-0 till bortalaget i den nionde minuten.

I slutet av andra låg kvitteringen i luften. Färjestadbacken Magnus Nygren prickade stolpen i ännu ett vasst powerplay från hemmalaget.

Färjestad öppnade starkt i tredje

Det tog inte mer än 1.35 av den tredje perioden innan Rickard Wallin fick hemmapubliken att jubla. Wallin fick pucken framför mål och lyckades med lite tur och lite skicklighet tråckla in pucken bakom Lassila.

Men Växjö svarade snabbt. Efter dryga sex minuter satte Johan Markusson 2-1 till bortlaget över axeln på Pettersson-Wentzel i Färjestads bur. Markussons första mål sedan i november kunde inte komma mer lägligt för Smålänningarna.

Växjö såg ut att gå mot seger. Då klev Milan Gulas fram och stänkte upp 2-2 i krysset. Euforin i åskådarhavet visste inga gränser.