Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Luleås guldfirande. Foto: Bildbyrån.

Luleå säkrade sitt sjätte raka SM-guld efter 4-2 mot Modo

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hockeys dominans i SDHL fortsätter.

Klubbens sjätte raka SM-guld säkrades efter att man besegrat Modo på hemmais i den tredje finalmatchen.

– Man blir känslosam. Det är fantastiskt att göra det inför den här publiken. Fan vad vi har kämpat hela året, säger matchvinnaren, Linnéa Johansson, till SVT Sport.

Under den första perioden var det spel mot ett mål. Luleå vann skotten med 20-5 och Modos målvakt Andrea Brändli som gjorde att det inte redan var avgjort.

– Det är klasskillnad. Att det bara står 1-0 är helt galet. Brändli har varit otroligt skicklig, säger SVT Sports expert, Maria Rooth, i den första pausen.

I mittakten kvitterade Modo. Detta innan Luleås stjärna Petra Nieminen läckert fixade 2-1 genom efter en iskall dragning fri med målvakten. Tre minuter senare utökade Linnéa Johansson till 3-1.

Reducerade via styrning

I den tredje perioden var det inledningsvis Luleå som letade efter ytterligare mål för att definitivt stänga matchen.

Men när den uteblev, kunde Wilma Sundin i stället med tio minuter kvar elegant styra in reduceringen till 2-3.

Finländska stjärnan sköt hem guldet

Luleå skickade ett par icingpuckar och var lite pressade under slutminuterna där Sara Grahn fick stå för ett par ingripanden.

Men när Modo tog ut målvakten kunde en av Luleås största stjärnor i finländskan Jenni Hiirikoski avgöra med sitt 4-2-mål.

– Den här finalserien har tillhört Luleå från första bytet. De har varit två snäpp större än Modo som inte har räckt till, säger SVT Sports expert, Maria Rooth.

”Man blir känslosam”

Avgörande målet kom till sist från Linnéa Johansson. Hon som tidigare spelat i Linköping och förlorat två finaler mot just Luleå.

– Det är otroligt. Man blir känslosam. Det är fantastiskt att göra det inför den här publiken. Fan vad vi har kämpat hela året. Det är något man drömt om sedan man var liten att få sätta på sig den här hjälmen och varit på fel sida i många år men nu är jag så jäkla glad, säger hon till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Luleås mål i guldmatchen. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

SDHL

Luleå HF logo

Luleå HF

4 - 2

MoDo Hockey logo

MoDo Hockey

1-0, 2-1, 1-1
Coop Norrbotten Arena, Luleå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.