Luleå seriesegrare i Riksserien

Bara ett mål skiljde mellan Linköping och Luleå i toppen av Riksserien inför

den dramatiska avslutningen. Luleå öste på och vann med 12-0 borta mot Sundsvall och blev därmed seriesegrare.

Inför dagens matcher så befanns sig Luleå på en andraplats med 84 poäng och en målskillnad på 89+. Linköping var i topp tack vare ett mer gjort mål.

Linköping var frustrerade över att deras match gick tidigare än Luleå som kunde spela på resultatet i deras match.

Mot gästande Leksand gick Linköping därför ut för fullt direkt och redan efter 46 sekunder gav den kanadensiskan  målsprutan Jennifer Wakefield hemmalaget ledningen.

Wakefield fyramålskytt för Linköping

Jennifer Wakefield som har ett snitt på över två mål per match i serien gjorde totalt fyra mål i rad. Leksand fick till en reducering innan Denise Almann fastställde slutresultatet till 5-1.

Nyförvärv ledde vägen för Luleå

Linköpings seger avskräckte inte Luleå som besökte bottenlaget Sundsvall med vetskapen att en seger med sex mål räckte till att gå om.   Supportrarna samlade in pengar för att klubben skulle kunna värva Michelle Weis efter att Emma Nordin blivit långtidsskadad. En god investering verkar det som då danskan gav Linköping ledningen efter fyra minuters spel. Därefter följde en målkavalkad och efter första perioden stod det 4-0.

Nio målskyttar

Luleå gjorde fyra mål i varje period och det blev till slut 12-0.  Noora Tuulus och Lisa Ekberg blev tvåmålskyttar men totalt hade Luleå nio olika målgörare.  Därmed vann de Riksserien med sju fler gjorda mål än Linköping.

Fördel i slutspelet

Seriesegern innebär att Luleå får välja både kvartsfinal- och semifinalmotstånd först. Det får också en hemmaplansfördel genom slutspelet som inleds den 2 mars. Regerande mästarlaget Linköping och Luleå är favoriter till att mötas i SM-finalen.

SM-slutspelet i ishockey

SM-slutspelet för damer spelas i bäst av tre matcher. Kvartsfinalerna avgörs den 2-6 mars, semifinalerna den 9-13 mars och finalspelet den 16-19 mars.