Henrik Lundqvist deppar i båset. Foto: TT

Lundqvist förnedrad när Rangers föll

NHL-säsongen kunde inte ha slutat tyngre för Henrik Lundqvist. För andra matchen i rad blev svensken utbytt efter att ha släppt in sex mål när hans Rangers slogs ut mot Pittsburgh.

”Det kändes pinsamt”, säger en besviken Lundqvist till New York Post.

Rick Nash och Dominic Moore – assisterad av Jesper Fast – gav visserligen New York Rangers ledningen varsin gång i måstematchen mot Pittsburgh Penguins, men det hjälpte inte. Det blev förlust med 3-6 och Henrik Lundqvist Rangers är utslaget ur Stanley cup med 1-4 i matcher.

Med sitt första slutspelsmål i år kvitterade Carl Hagelin till 1-1 för Pittsburgh. Hagelin kom med fart och fick en smakfull passning av Phil Kessel. Lika smakfull var Hagelins snärtiga avslutning upp i krysset på Lundqvist klubbsida.

Efter Phil Kessels 2-2-mål i första perioden tog Pittsburgh över matchen. I andra perioden fick Lundqvist släppa fyra mål förbi sig, varav två från Bryan Rusts klubba. Genant, tycker han själv efter matchen.

– Men också en känsla av hopplöshet, att inte lyckas få till räddningarna, säger han till New York Post.

Tunga siffror

Efter perioden fick Lundqvist för andra matchen i rad lämna målburen, med usla 73,9 i räddningsprocent under matchen – en trist avslutning på säsongen. Lundqvist släppte in åtta mål mot Pittsburgh under hela NHL-säsongen. I slutspelet har han enligt New York Times släppt in tio mål på sina knappt 65 minuters spel.

– Sättet som matcherna spelades, speciellt de sista två, innehöll många möjligheter. Du behöver vara stark vid målet. Du behöver en målvakt som gör extra många svåra räddningar och jag lyckades inte med det. Du måste vara en extremt självsäker målvakt för att stoppa den typen av skott, och de sista två matcherna var jag inte tilläckligt stark för att göra det, säger Henrik Lundqvist till nhl.com.

Washington eller Philadelphia

Antti Raanta fick vakta Rangerskassen under sista perioden, och räddade de enda fem skotten som kom mot honom.

Pittsburgh – som varit vassa även i slutet av seriespelet – möter nu antingen Washington eller Philadelphia i kvartsfinal. Pittsburgh har slagits ut i slutspelet av just Rangers de senaste två åren.

– Vi ville verkligen inte åka tillbaka till New York för en sjätte match. Jag tror att när du är i en sådan utslagssituation, då vill du göra ditt bästa för att ta hand om det där och då, säger Pittsburghs tränare Mike Sullivan.

Fakta: NHL-slutspelet