Lundqvist: ”Ibland blir man sin egen fiende”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Lundqvist är Sveriges och New York Rangers enskilt viktigaste spelare. 81 räddade skott de två senaste matcherna här i World Cup talar sitt tydliga språk. Succé. Men målvaktens vardag är ofta en mental berg och dalbana.

”Ibland blir man sin egen fiende”, säger Henrik Lundqvist till SVT Sport.

Det har varit ett på många sätt ovanligt år för Henrik Lundqvist. Han hade en jobbig avslutning på fjolårssäsongen. Och efter förlusten i genrepet inför World Cup höjdes röster som ifrågasatte hans position som förstemålvakt i Tre Kronor.

Det svänger snabbt

World Cup i ishockey

En dryg vecka senare har han tagit Tre Kronor till morgondagens semifinal i World Cup. Han är tillbaka, efter att i våras ha blivit utbytt i säsongens två sista matcher. Något som aldrig hänt förut.

– Jag tävlar så mycket att man kommer in i situationer lite fel för att du vill så gärna vinna den här matchen. Som målvakt anpassar du dig alltid till en situation. Jag väntar och ser vad som ska hända, sen får jag agera först och blir du för lite het på gröten så blir du för ivrig som målvakt och tar för snabba beslut.

– Så jag kände kanske att det påverkade mitt spel ibland, att man ville för mycket.

Exklusivt möte

En eftertänksam Henrik Lundqvist berättar om tiden efter Stanley Cup-slutspelet. Hur han, som alltid när säsongen tagit slut ”för tidigt”, kände tomhet, besvikelse och en stor frustration.

– Det är svårt att analysera direkt efter. Jag tror att i det skedet behöver man lite tid, ta ett steg tillbaka och se till hela sin prestation. Och då få ett bättre svar på hela prestationen. Sen försöker man gå vidare.

Blir sin egen fiende

Kan du få dåligt självförtroende?

– Absolut. Det går upp och ner. När det går emot så blir det ett test, på den mentala sidan många gånger. Hur hanterar du den här motgången –  hur tänker jag?

Är du bra på det?

– Jag vill ju tro det, men ibland blir man sin egen fiende. Den negativa känslan blir för stor. Det blir att du fokuserar mer på misstagen än alla  de bra saker du gör, och det kan ju ha att göra med att man är ganska noggrann. Att man vill prestera på ett visst sätt och när man inte gör det så hakar man upp sig på fel saker.

– Men ju äldre jag blir har det blivit enklare att ha lite distans och då mår man lite bättre. Samtidigt har man samma krav på sig. Det är en balansgång hela tiden.

Vännen och landslagskompisen hyllar mentala styrkan

Carl Hagelin spelar i Pittsburg, som besegrade New York Rangers i slutspelet. Hagelin och Lundqvist blev goda vänner under åren de spelade tillsammans i New York.

Hagelin är inte förvånad över hur Henrik Lundqvist studsat tillbaka. Både från det tuffa genrepet inför World Cup då han blev utbytt och Tre Kronor förlorade mot Lag Europa med hela 6-2. Och från slutspelets avslutning i våras.

– Jag har spelat med honom så länge så jag vet att har han gjort en dålig match så är alltid matchen efter hans bästa. Det är därför han är en så bra målvakt.

Nu spelar de tillsammans igen, i Tre Kronor, och ska möta Lag Europa ännu en gång. De är en match från final i World Cup.

Mycket kan hända på en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet