Foto: Bildbyrån

Lundqvist utbytt när Sverige kördes över

Uppdaterad
Publicerad

Genrepet inför World Cup blev en svensk mardröm.

Lag Europa krossade det svenska stjärnlaget 6-2 – och Henrik Lundqvist byttes ut.

”Det är för dåligt”, säger svenske målskytten Daniel Sedin.

Det var den sista träningsmatchen och det absoluta genrepet inför World Cup. För motståndet stod ett Lag Europa, som kommit från två förluster mot det nordamerikanska U23-laget.  

Och resultatet kunde knappt ha varit sämre.

World Cup i ishockey

Det svenska stjärnlaget, en av favoriterna till titeln i det prestigefulla turneringen, stod för en defensiv kollaps och var aldrig nära att Lag Europa, av många ansedda det sämsta i World Cup.

”Måste vara mer på tå”

Först vid underläge 0-3 kunde Daniel Sedin göra Sveriges första mål i matchen, på assist från Erik Karlsson, med tre minuter kvar av den andra perioden.

När européerna sedan inledde den tredje perioden med både 4-1 och 5-1 valde förbundskapten Rikard Grönborg att byta ut Henrik Lundqvist. Den svenske stjärnmålvakten hade en tung afton, fick knapphändig hjälp av sina backar och byttes ut med räddningsprocenten 77,3.

– De fick lite mer 2 mot 1 och 3 mot 2 där jag inte... nä jag måste vara mer på tå där och ta dem. Det känns som en jämn match men där de utnyttjar chanserna de får. Det är smågrejer som blir avgörande om det blir räddningar eller inte, säger Lundqvist.

”Ett bra val”

Med Lundqvist på bänken och Jacob Markström mellan stolparna kunde Patric Hörnqvist reducera till 2-5 innan Anze Kopitar fastställde slutresultatet till 6-2 i öppen bur.

– Man är ute och krigar till något annat besked ges, säger Lundqvist och fortsätter:

– Men släpper man in fem mål så... Ibland får man en förändring i gruppen om man byter målvakt. Vi rycker upp oss sista åtta nio minuterna och skapade lite mer så det var ett bra val.

På söndag kliver Sverige in i World Cup mot Ryssland.

– Nu ska vi analysera och se vad vi har att jobba på. Vi har inte så många dagar på oss, säger Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet