Emma Eliasson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Målet: Förändra hockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Luleås herrlag som satsar mot guld.

Damerna har värvat in några av världens vassaste i tidernas satsning i Riksserien.

”Vi har samma förutsättningar som herrarna,” säger kapten Emma Eliasson.

Luleå har satsat friskt. På damsidan har det givit omedelbar effekt jämfört med hur herrlaget inlett. Damerna är ett topplag i ligan och går för guld.

– Vi är grymt starka på pappret. Jag är otroligt stolt över våra krigare, säger Glader, som fått förtroendet att leda klubben.

Förra året genomgick dåvarande Munksund Skuthamn beläget i Piteå en kris. Resurserna var knappa och frågan var om klubben över huvudtaget skulle överleva. Tack vare Luleås ledning som såg möjligheter istället för problem med ett damlag, blev satsningen av.

”Så stolt över den här klubben”

– Jag är så stolt över den här klubben. Nu har damhockeyn långt kvar till herrarnas lyx men detta kanske kan vara ett avstamp på något stort. Ett avstamp mot som förändrar landskapet och hur man ser på damhockey i framtiden, säger Glader.

Han har under året haft möjligheten att värva in exakt det lag han önskat. In har Michelle Karvinen hämtats.

– En av världens bästa, säger Glader om finskan.

Emma Nordin:

– Landslagsspelare och Riksseriens kanske främsta bolltalang.

Johanna Fällman:

– Landslagsspelare med enorm fysik.

Och så hans högra hand, landslagscomebackande Emma Eliasson.

– Hon är en person som är grymt trygg i sig själv. En spelare som andra ser upp till och så är hon seriens skickligaste back.

– Jag och Harju (Johan) har samma uppdrag som kaptener för respektive lag. Klart att vi inte tjänar pengar som herrarna men vi får vara med på allt. Klubben visar respekt, säger Eliasson.

Eliasson vill sätta damhockeyn på kartan

Vad hoppas ni åstadkomma med detta?

– Sätta damhockeyn på kartan. Visa att produkten är bra. Det här är som en dröm som äntligen gått i uppfyllelse.

Hur var det att spela för Munksund/ Skuthamn om du jämför?

– Som natt och dag. Där fick vi skrapa ihop till allt. Dåliga träningsmöjligheter. Nu är det världsklass.

Det lyser i tjejernas ögon. De har drömmar med sin sport. Och en av männen som ger laget möjligheter är klubbens VD Stefan Enbom.

– Tjejerna är redan idag självförsörjande. Allt fler sponsorer ser värdet med att stötta ett damlag. Vårt samhälle består inte enbart av män. Damerna är grymt viktiga för vår totala satsning.

”Lika länge som det satsas på herrlaget kommer det satsas på damlaget”

Men hur länge kommer ni att satsa? Nu har ni medel delvis tack vare Jacob Porser (TV-spelsmiljardären som investerat i sin favoritklubb) men hur hållbart är detta?

– Det här är en långsiktig satsning. Men som svar på din fråga. Lika länge som det kommer satsas på herrlaget så kommer det att satsas på damlaget.

Klubben är homogen. Jobbar tajt. Eliasson passerar när vi intervjuar Enbom.

”Såg att ni vann igår. Ni är ett föredöme för klubben”, hojtar Enbom.

”Tack, men satan vad trött jag är nu”, svarar Eliasson efter en lång resa hem från Ö-vik efter seger mot Modo.

– Det är klart vi vill göra Luleå stolt. Man vet att folk på kontoret jobbar röven av sig för att vi ska ha bra möjligheter. Då vill jag betala tillbaka. Jag tänker på dessa personer också, förklarar Emma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.