Målkungen från Riga siktar på Tre Kronor

Uppdaterad
Publicerad

Han kom till Sverige när han var tio år gammal. Edgars Treijs bytte Riga mot Kungälv när pappan fick jobb i Sverige, en resa på drygt 75 mil fågelvägen. Men den hockeymässiga resan var längre.

– Man körde mer dribblingsövningar i Lettland. När jag kom till Sverige handlade det mer om taktik och tre mot två-lägen.

Hur kände du som kom från solokörandet till lagspelandet?

– Det kändes faktiskt bra. Då fick man mer hjälp av sina medspelare och kunde utvecklas på ett annat sätt.

Och utvecklats, det har han. Familjens färd gick vidare till Linköping och 15-årige Treijs gör sin andra tv-puck och var överlägsen målkung i Östergötland efter sju fullträffar i gruppspelet. Han tränar ungefär tio timmar i veckan och på egen hand kör han snabbhetsträning och övar prickskytte, med en speciell metod.

– Jag försöker sätta fem av fem puckar i krysset. Mina föräldrar brukar betta om jag kan sätta alla. Det har gått bättre och bättre med tiden, säger han och ler. Vissa gånger har jag dåliga dagar men vissa dagar är riktigt bra. Då blir jag kanske bjuden på choklad sen.

Treijs har rotat sig i Sverige och blev svensk medborgare för en dryg månad sedan. Drömmen är inte att spela i blodrött och vitt utan blått och gult.

– Jag ska försöka ta mig till landslaget. Jag vill det. Jag känner mig svensk, har många vänner här och har inga minnen från tiden i Lettland.

Och det är en svensk som är hans stora idol och inspirationskälla.

– Jag gillar Nicklas Bäckström. Han är en riktigt bra center. Han bryter sig in med kroppen på fel sida, lägger pucken mellan benen på backen ochs en i krysset. Jag försöker träna på det men det är riktigt svårt, hehe. Drömmen är NHL. Det hade varit riktigt kul att spela i samma kedja som Ovechkin och Bäckström.

Han spelade för Linköping men valde Rögle och Ängelholm. Nästa år börjar han hockeygymnasiet där och han tror att deras sätt att spela hockey är bättre för hans utveckling.

– De kör mycket mer offensivt och det passar min stil. Linköping kör både och men jag är offensiv och det är Rögle. Jag gillar anfallshockey och de utvecklar också bra forwards.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.