Pär Mårts. Foto: TT

Mårts besviken på vissa NHL-spelares attityd

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts berättar i en lång öppenhjärtig intervju med SVT Sports Chris Härenstam att han känner en besvikelse över att allt för många NHL-stjärnor väljer bort VM.

– Jag kan förstå att om man har spelat 82 matcher där väl ingen klarat sig utan skador och spelat på sprutor, att alla inte kan åka iväg på VM och klubbarna vill skydda sina investeringar. Det finns en hel del klubbar där man säger nej trots att spelarna vill åka. Sedan är det andra som inte känner motivation och det har jag svårare att ta. Jag kan känna att vi i svensk hockey har gett killarna någonting och ibland kan jag tycka att man måste betala tillbaka även om det känns surt att förlänga säsongen, säger Mårts.

Det är enligt Mårts viktigt för svensk hockey att de största tillgängliga stjärnorna visas upp för en svensk publik, vilket vid VM är ett av få tillfällen under säsongen.

Ishockey-VM 2014

– Det ska ju födas nya stjärnor och det är inget som sker av sig själv utan det måste till hårt arbete. Jag ser gärna att de här killarna kommer och att vi får se dem i aktion och att vi får höra deras namn, säger Mårts som frågar sig om hur spelarna resonerat om de gått till slutspel eller kanske blivit utslagen tidigt.

VM-laget har fått växa fram

Mårts tar även död på diskussion om att han jobbat med ett tänkt lag.

– Nej det är ofta ni i media som vill ha ett lag klart i mars. Vi har inte haft något uttaget lag utan det får växa fram, säger Mårts och säger att det helt beror på hur NHL-slutspelet går och vilka spelare som utmärker sig under SM-slutspelet i första hand.

Mårts berättar också att han inte följer NHL nattetid. Det sköter han på plats genom att se spelarna live.

– Jag vet inte vad det skulle ge mig att se dem på tv. Jag vet ju redan var jag har dem. Nu behövs min tid och engagemang för de spelare jag har med mig. De behöver få mitt stöd och ska peppas, säger Mårts om det Tre Kronor som i går spelade mot Norge i Östersund.

Victor Hedman har erbjudits en plats

Victor Hedmans Tampa Bay är nu utslaget och han har fått en förfrågan av Mårts.

– Om han vill vara med så är han välkommen.

En annan person som är aktuell för VM Skellefteå AIK:s nyblivne svenske mästare Joakim Lindström, som enligt uppgifter till SVT Sport ska vara förbannad på Mårts, en bild förbundskaptenen inte tycker sig känna igen.

– Jag och Joakim ska höras. Det finns en öppning. Vi har tidigare pratat om hans roll och inte haft samma bild, säger Mårts och ger som exempel att alla som vill inte kan spela exempelvis OS.

– Det ger oss hundra besvikna spelare, säger Mårts.

Vilka övriga spelare från överlägsna mästarlaget Skellefteå AIK som kan bli VM-aktuella kommer att tas ut efter en diskussion med klubbtränaren Hans Wallson.

– Det är ändå han som känner dem bäst efter att ha sett dem i träning varje dag. Jag ska först ha en diskussion med honom, säger Mårts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet