Tre Kronors Pär Mårts kan flytta utomlands eller avsluta sin tränarkarriär efter VM i Moskva. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mårts framtid: ”Tackat nej till allt i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts avgår från sin roll i landslaget efter VM i Moskva nästa månad. Han står just nu inför ett famtidsbeslut som står mellan att jobba utomlands eller sätta punkt för tränarkarriären. ”Jag har några förfrågningar som jag fortfarande kollar av. I Sverige har jag tackat nej till allting”, säger han till TT.

Pär Mårts, Tre Kronors avgående förbundskapten, fyller 63 år i slutet av april. Nu i början av månaden står han inför sitt sista mästerskap med landslaget. Ishockey-VM i Moskva väntar 6-22 maj, vad förbundskaptenen ska göra därefter är ännu oklart.

Mårts som startade sin tränarkarriär 1986, kan sätta punkt för den. Men det lockar också med ett utlandsjobb.

– Det vore kul att prova vingarna och se om mitt sätt som människa funkar utomlands, säger Mårts som som tog över som förbundskapten för Tre Kronor 2010.

Tackat nej i Sverige

Förhoppningen är att ha något klart innan VM drar i gång. Men redan har han tackat nej till flera erbjudanden i Sverige, både klubbar i SHL och utanför.

– Jag vet inte om jag vill flytta till en annan stad själv. Jag vill inte att jag och min fru ska bo på olika håll, säger Mårts som också står inför alternativet att lägga ned tränarkarriären.

– Jag känner inte det som ett nederlag. Måste man verkligen ha något att göra i min ålder, frågar han sig i en intervju med TT.

Inväntar NHL-besked

I helgen spelades NHL:s grundserie klart, men Mårts har ännu inte fått några officiella besked vilka spelare som kommer till VM. Innan dess vill han inte gå ut med några namn.

Backen Adam Larsson, New Jersey, har själv sagt att han kommer till VM, forwarden Mikael Backlund, Calgary, har bekräftat att han fått frågan och Expressen har tidigare skrivit att det lutar åt att målvakten Jacob Markström, Vancouver, kommer.

– Jag vill låta spelarna gå igenom läkarundersökning först. För ett par år sedan trodde vi att vi hade två målvakter klara, men så klarade de inte läkarundersökningen och stoppades. Jag hoppas att det ska vara klart i morgon, säger han till TT.

Mårts hoppas att NHL-spelarna ska ansluta till nästa veckas landskamper mot Ryssland på hemmaplan.

Mårts sista tid i Tre Kronor

16/4 och 17/4: Tyskland (Rosenheim och Landshut).

21/4 och 23/4: Ryssland, Euro Hockey Tour (Södertälje och Västerås).

27/4 och 29/4: Tjeckien, Euro Hockey Tour (Znojmo).

VM i Ryssland (Moskva och S:t Petersburg) spelas 6-22/5.

Tre Kronor möter Lettland i VM-premiären på öppningsdagen och spelar alla sina matcher i Moskva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.