Modo får ekonomiskt stöd – utan ekonomiskt jämställdhetskrav. Foto: Bildbyrån

Kommunen ger Modo miljonstöd

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Örnsköldsvik röstade under eftermiddagen igenom kommunstyrelsens förslag att krisdrabbade Modo Hockey får ekonomiskt stöd på 6 miljoner kronor.

Beslutet föregicks av en debatt på en och en halvtimme. Moderaterna ville få in ett tydligare krav på jämställdhet. Att tio procent av de sex miljonerna skulle gå till Modos damverksamhet. Deras tilläggsförslag röstades dock ner av kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktige har i sitt beslut antagit att ”Modo Hockey koncernenska på ett transparent sätt arbeta för jämställdhet mellan herr och damhockeyn, vad gäller utrustning, lokaler, ersättningar, resor, träningstider, bemötande och andra villkor”.

”Våra krav skall synas i verklig handling och uppföljning skall årligen redovisas för kommunstyrelsen. De krav vi ställer syftar till att så många som möjligt i kommunen får ta del av de angivna bidragen, samt att det feministiska arbetet måste ligga i linje med en modern jämställdhetssyn inom idrotten”, fortsätter beslutet.

Damlagets sportchef avgick

När sportchefen för Modos damlag Robert Elfving avgick i veckan tog diskussionen fart om damernas dåliga villkor.

–Det handlar inte om pengar, utan saker som träningstider och utrymmen i arenan. Etik och moral, sade Robert Elfving till SVT Västernorrland.

Förre tränaren Mikael Nilsson stämde in och berättade att damjuniorerna ibland tvingas flytta sin utrustning medan herrjuniorerna förfogar över tre omklädningsrum, varav ett bara för ytterkläder.

”Alla lag värderas lika”

Modos vd Johan Widebro berättade att det finns mer att göra, men att klubbens damverksamhet är bland de absolut främsta i Sverige.

– Modo var först ut med ett damlag 1969. Över tid är vi den förening som har satsat mest tid och pengar på damhockeyn, sade han.

Om kritiken mot damernas träningstider och omklädningsrum:

– Både våra damer och juniorer har i princip ett eget omklädningsrum. Förra lördagen flyttade vi till exempel juniorlagen till en annan hall så att damernas premiär kunde spelas i Fjällräven Center. Vi värderar damlaget precis lika högt som alla andra lag, sade Widebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.