Modos Lukas Wernblom, född 2000, nätade i segermatchen mot Södertälje. Foto: BILDBYRÅN

Historiskt mål av Wernblom när Modo vann

Han är den förste herrspelaren i svensk elithockey att vara född på 2000-talet.

I dag slog 16-årige Lukas Wernblom till med ett historiskt mål när Modo slog Södertälje med 5–4 efter förlängning.

”Lite stolt är väl pappa”, säger talangen till C More.

I förra omgången mot AIK blev 16-åringen, son till Modolegendaren Magnus Wernblom, historisk som den förste född på 2000-talet att spela elithockey på herrsidan.

I dag gjorde han ett av målen när Modo vann klassikermötet med Södertälje med 5–4 efter förlängning.

Lagkaptenen Byron Ritchie – som efter fiaskot förra säsongen lovade att föra Modo tillbaka till SHL – visade vägen när han satte 1–0 med lagets enda skott i den första perioden.

Jättetavla av Modomålvakten

Knappa sju minuter in i andra perioden bjöds gästerna in i matchen. Målvakten Jonathan Bjurö rensade pucken mitt i gapet på Sebastian Höglund som fick öppet mål och enkelt satte 1–1.

Hemmalaget skakade av sig fadäsen och svarade med två mål. Men Södertälje vägrade att ge sig och hämtade upp underläge 2–4 till 4–4 i den tredje perioden. Kvitteringen prickade Simon Karlsson in med bara 50 sekunder kvar av ordinarie tid.

I förlängningen var det Modo som knep extrapoängen efter ett samarbete mellan veteranerna Byron Ritchie, 39, och Mikko Luoma, 40. Kanadensaren noterades för sin tredje poäng när han passade till finländaren som direktsköt in segermålet.

”Vi ryckte upp oss”

– Det var en bra match, tycker jag. I den första perioden var vi mycket i egen zon men spelade bra försvar, i andra ryckte vi upp oss mer i anfallszon och samma i tredje, summerar Lukas Wernblom, som satte 4–2 i tredje perioden, till C More.

Efter premiärsegern mot Västerås har det gått knackigt för Modo som radade upp tre raka förluster. Nu har laget vunnit sina två senaste och klättrat upp på femte plats.

Men med ”bara” nio poäng på sex matcher är de fortfarande en bit bakom serieledande rivalen Timrå som toppar på 17 poäng, dock med en match mer spelad.