Mora fick jubla högst även i den fjärde matchen i direktkvalet mot Leksand. Foto: Bildbyrån

Mora nära SHL efter ny klar seger mot Leksand

Bortasegrar har varit melodin i direktkvalserien mellan Mora och Leksand, men nu är sviten bruten. Mora besegrade Leksand med 4–1.

Leksand åkte på en svidande förlust med 1–6 på hemmaplan i den tredje matchen i direktkvalen mot Mora. Ikväll var man ute efter revansch, men istället blev det ett nytt tungt fall för Leksand.

Matchen började intensivt och det var Mora som höll i taktpinnen från start. Det blev svettigt för gästerna när Mora hade powerplay tidigt i den första perioden, men Leksand kunde rida ut stormen trots att målvakten Atte Engren fick klara sig utan klubba ett tag.

Leksand hade chansen att ta ledningen i matchen när Leksands Sondre Olden kom fri, hakades och fixade en straff. Mattias Ritola kunde dock inte överlista Christian Engstrand i Moramålet och matchen var mållös efter första perioden.

Målkalas i mittperioden

Det var Mora som spräckte nollan i matchen. Efter en spelvändning kom fick hemmalaget flera chanser att sätta dit pucken, men det var till slut Matt Bailey som kunde göra målet när Leksandsmålvakten var överspelad och målet i princip helt öppet.

Kort därefter kom 2–0. Efter Leksandsslarv i mittzonen kunde Christoffer Björklund norpa åt sig pucken och spela den vidare till Oskar Svanlund som klippte till direkt. Atte Engren i Leksandsmålet hade inte en chans att hinna med i sidledsförflyttningen.

Leksand ordnade en reducering. Johan Olofsson satte pucken i krysset efter en två mot en-situation.

Men Mora fortsatte att utnyttja Leksand misstag och gjorde ännu ett mål efter en snabb omställning. Matt Bailey gjorde sitt andra mål i matchen efter frampelning av Kevin Gagné.

– Vi har gett dem alla mål. De är snabba att kontra, vi kan inte gå bort oss med tre man. De har satt tre mål på skitgrejer och det är vårat fel, vi måste rätta till det, säger Leksands Johan Olsson till C More.

– Det är svinkul, det är här man vill vara. Vi har bra fart, men det är mycket fram och tillbaka. Men vi sätter våra chanser och därför leder vi matchen, säger Oskar Svanlund.

Leksand kunde inte svara

Inte heller starten på den tredje perioden blev vad Leksand hoppats på. Emil Bejmo gjorde tidigt 4–1 i powerplay. Det ringdes visserligen på målet, men domarna hade inget att invända och målet godkändes.

Redan med fyra och en halv minut kvar chansade Leksand och plockade ut målvakten, men det gav inga fler mål åt något håll.

– Det var en viktig seger. Man vill alltid vinna hemma, men vi måste vinna en till. Det gäller att inte ta ut segern i förskott, säger Moras tvåmålsskytt Matt Bailey till C More.

Mora leder nu med 3–1 i matcher.