”Man tappar bort en del av deras barndom”

Uppdaterad
Publicerad

Tv-pucken är en fest.

Men bakom den välpolerade fasaden så döljer sig också en mörk sida.

Nu träder ledare fram och berättar om trycket och pressen som lockar fram det värsta ur framgångstörstande föräldrar.

– Det är inte okej när en ledare blir hotad, säger Stockholms syds lagledare Karin Karlström.

– Jag har sett föräldrar slita i sina barn efter matcher, riktiga skräckexempel, säger förre NHL-spelaren och tränaren Andreas Johansson.

Tv-pucken avgörs i år i Örnsköldsvik. Andreas Johansson är här för att stötta sin son Wilson som spelar för Värmland. Turneringen ska vara en fest och ett minne för livet för både barn och föräldrar men allting är inte riktigt som det verkar.

Andreas Johansson berättar nu om en turnering som blivit så viktig, fått sån status att den blivit en turnering för föräldrarna mer än för barnen.

TV-pucken

– Det är alldeles för mycket hets. Barn ska vara barn och inte ha för mycket krav på sig. Den tiden kommer. Nu ska de ha kul men jag ser barn som mår så dåligt att det direkt är tragiskt att se.

”Ska vara en upplevelse”

Problemet har funnits i alla år. Men på senare tid har det eskalerat menar Stockholm Syds lagledare Karin Karlström.

– Det här ska vara en upplevelse för grabbarna men många verkar ha glömt bort det.

Andreas Johansson:

– Jag tror att många föräldrar inte är nöjda med vart de själva är i sina liv. Därför försöker man leva ut sina egna drömmar genom barnen.

– En förälder ska vara här för att stötta. Köpa godis, köpa kuddar och lakan. Ge positiv energi, inte agera NHL-coach.

”Utbilda föräldrarna i ledarskap”

Anledningen till hetsen bottnar i att många föräldrar vill se sina barn få en plats på ett hockeygymnasium. Få fortsätta satsa med bra förutsättningar.

– Jag gillar inte den här tidiga utslagningen. Det är för mycket allvar. Vart tog spontanidrotten vägen? Nu ska alla vara proffs när de är 15 år och det är åt helvete.

Hur ska man få bukt med det här problemet?

– Jag vänder mig till förbundet. De gör mycket bra men nu vill jag se att nästa steg blir att utbilda föräldrar i ledarskap.

I SVT Sports studio håller experten Partik Ross med.

– Utbilda föräldrar att utveckling tar tid, upp till 22-23 års ålder. Det finns ingen i Hockeysverige som kan tala om att en 13-åring inte kan bli en bra hockeyspelare. Ibland är det svårt att stå på läktaren och lyssna på allt som sägs, säger han.

– Man får ju fan inte bete sig hursomhelst, säger SVT Sports hockeybloggare Cecilia Edström.

– Lyckas man bättre för att någon står med piskan, eller lyckas man bättre om man som förälder är helt lugn?

– Får man fram att det här med att piska inte ger lika mycket som att ta ett steg tillbaka, då tror jag att det kan bli en typ av förändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TV-pucken

Mer i ämnet