Näslund: ”Det blev inte så lyckat”

Uppdaterad
Publicerad

Modos satsning med legendaren Markus Näslund som General Manager blev aldrig någon succé. Nu hoppar han av uppdraget. Anledningen: Klubben har inte tillräckligt goda resurser att göra den satsning som matchar hans egna ambition.

– Jag tycker bland annat att scoutingen har varit bristfällig och här skulle jag vilja ha mer resurser. Ibland har jag värvat spelare som jag inte ens sett spela, gått på statistik och där vill jag aldrig mer hamna, berättar han.

Enligt uppgifter till SVT Sport har Näslund dessutom tagit pengar ur egen ficka för att ro hem vissa värvningar under sin tid som GM.

SHL

– Det där kommer jag naturligtvis inte kommentera.

Han vill inte kritisera organisationen för mycket. Samtidigt så är han glasklar med två saker som han definitivt inte är nöjd med och båda hänger också av en händelse ihop.

Den första handlar om scoutingen.

– Svensk hockey är dåligt i det här avseendet. Samtidigt är det väldigt komplicerat att värva spelare från Nordamerika. Det kan vara en bra spelare, men som person kanske han inte passar in. Jag tror också det handlar om starten. Får en spelare en dålig start i en ny klubb så kan det bli svårt att ta sig ur den svackan.

”Trött på diskussionen om Hensick”

Han syftar på den upphaussade värvningen av T.J Hensick. Amerikanen som spelat med Peter Forsberg och som han själv hade sett spela. En spelare som dominerat i AHL men som var iskall i SHL.

– Han var inte vältränad när han kom hit. Samtidigt så är det en skicklig spelare. Med en bra start kanske han hade blivit en lyckad värvning.

Näslund har fått ta emot en hel del kritik för den här värvningen.

– Jag är så trött på diskussionen om Hensick.

Men det är ändå en spelare som ska leda laget offensivt och som ni betalar dyrt för?

– Gör vi? Jag kan säga såhär om den saken. När jag läser vilka summor det handlar om i tidningarna så börjar jag skratta. Det är lite komiskt nästan. För att klargöra det här en gång för alla. Nordamerikanerna är billigare än en 30-poängsspelare i SHL många gånger.

Det andra som han inte är nöjd med under sin tid i klubben är värvningarna och satsningen mot Nordamerika.

– Så är det. Vi har inte lyckats få hit spelare som producerar och det ansvaret tar jag på mig så klart.

”Inte blivit helt lyckat”

Det skulle ju bli en satsning där dina och Foppas relationer skulle bidra till succé – hur ser du på det med facit i hand?

– Det har inte blivit helt lyckat, men tror mig, vi har försökt få hit spelare från andra SHL-klubbar också men inte lyckats av olika anledningar.

Näslund kan trots de svaga resultatet, sett till kravbilden ändå känna stolthet för vissa saker som han lämnar efter sig.

– Juniorverksamheten är kanon och vi har fått fram duktiga spelare som jag hoppas vi får behålla och bygga vidare på. Här kan det bli bra på sikt. Samtidigt ska man ha klart för sig. det är en sak att leverera och vara en spelare som tränarna vänder sig till varje dag och en helt annan att komma in utan en kravbild och där allting är en bonus. Jag hoppas våra juniorer tar det steget så småningom.

En annan sak som han är nöjd med är mentaliteten som han infört i klubben.

– Det rullade på lite i samma hjulspår när jag kom in här och ingen ifrågasatte egentligen varför man gör såhär. Nu känner jag att vi, tillsammans med Uffe Samuelsson gick i bräschen lite för hur det ska vara. Kravbilden ökade och det hoppas jag lever vidare även nu när jag tar klivet åt sidan.

”Kommer finnas som bollplank”

Vad ska du göra nu?

– Jag vet inte riktigt. Jag hejar på Modo och kommer finnas som bollplank, men först och främst så ska jag lämna över ansvaret till vår näste GM.

Vem blir det?

– Det är inte klart men jag har sagt mitt och vad jag tycker i frågan.

Vad fattas i Modo idag om vi kollar på truppen?

– Tuffhet framförallt. Där kanske vi kan hitta någon som bidrar mer.

Vad är du mest nöjd med under säsongen?

– Vårt målvaktsspel. Hela den organisationen med Maciej är kanon. Linus Ullmark är ju givetvis en spelare som vi försöker göra allt för att behålla. Men det blir svårt, han är kanske den hetaste målvakten i Sverige just nu.

En längre version av intervjun med Näslund hittar du här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet