”Nu får jag använda hjärnan igen”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Zetterberg har just inlett sin 13:e säsong i NHL, en lång karriär i samma klubb. ”Jag ser fram emot en liten ny period”, säger Zetterberg när SVT Sport är på besök.

Henrik Zetterberg är Detroits lagkapten sedan tre år. Det finns bara ytterligare en spelare kvar i Detroit sen debutåret 2002. Pavel Datsiuk, som återhämtar sig efter skada.

De har mycket gemensamt, Zetterberg och Datsiuk. De är centrar. De uppskattas oerhört av lagkamrater och supportrar. De var båda lagkaptener, för sina respektiva nationer, i OS i Sotji. Och – de gör sällan längre intervjuer.

Samtliga spelare står uppradade på isen i Joe Louis Arena. Träningen är nästan över, det väntar bara någon avspänd skottövning. Plötsligt åker Jonathan Ericsson upp bakom Henrik Zetterberg och trycker en tårta i ansiktet på honom. Detroits lagkapten fyller 35 år.

”En av världens bästa spelare”

De känner varandra väl i det här omklädningsrummet, trots att de allra flesta alltså bytts ut sen Zetterbergs rookiesäsong. På den tiden var han en sent draftad spelare som hade stannat i Sverige något år extra innan han åkte över till NHL. Väl här tog han inte vägen via en tredje- eller fjärdeformation, utan placerades direkt i förstakedjan med Pavel Datsiuk och Brett Hull.

– Jag har i princip hela min karriär spelat med en av världens bästa spelare, det är klart att det underlättar, skrattar Henrik Zetterberg.

Det har tuffat på i Detroit:

  • Han vann Stanley Cup 2008.
  • Han blev lagkapten efter Nicklas Lidström för tre år sen.
  • Han hade samma tränare i tio år.

Så, i somras, bestämde sig coachen Mike Babcock för att flytta till Toronto. En förändring som Henrik Zetterberg välkomnar.

”Ser fram emot en liten ny period”

– Ja, det är faktiskt väldigt spännande och roligt tycker jag. Vi hade Mike i tio säsonger vilket är väldigt långt. Nu är det mycket nytt här, ny approach till övningar och till spelsystemet. De senaste fem åren bara rullat på. Man har vetat precis vad som ska hända. Nu får jag använda hjärnan igen. Det är roligt och jag ser fram emot en liten ny period i min karriär.

Förändringarna inför hösten stannar inte där.

– Det är fantastiskt, vi fick vår första son i slutet på augusti. Han är sju veckor idag faktiskt. En stor omställning förstås men otroligt roligt.

Möt Henrik Zetterberg i Sportspegeln 19.00. Om året som inte blir som alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.