Nylander: ”Det vore helt sjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Han är ett av topp-valen i nästa års NHL-draft. Alexander Nylander har i JVM stärkt sina aktier ytterligare och ni kan ju gissa vilken klubb han drömmer om att bli vald av – Toronto.

–Få lira med brorsan. Det är drömmen. Det är vad jag hoppas på, säger han.  

Han har varit het som en spis och snittar två poäng per match. Hans facit efter fyra matcher i JVM: 3 mål, 5 assist och totalt 8 poäng.

–Jag försöker bara jobba hårt och spela bra. Jag kan jobba ännu hårdare, säger Alexander, sin vana trogen.

JVM i ishockey

Vi har talat med scouter och en General Manager. Samtliga hyllar den svenske ynglingen. Bara 17 år och alltså tillgänglig rent åldersmässigt för ytterligare två JVM. Detta om inte NHL blir verklighet dessförinnan. 

Finländsk kanon är bäst

Årets JVM är sensationellt bra i det avseendet. JVM i Finland, Helsingfors är ett mästerskap för 19-åringar men där 17-åringarna dominerar. Finländske kanonen Jesse Puljujärvi leder poängligan i överlägsen stil. Han har 12 poäng på fyra matcher. Ett facit som placerar honom före namn som Sidney Crosby och Connor McDavid historiskt sett. Han har namn som Wayne Gretzky och Jaromir Jagr före sig, bara för att nämna några. Men dessa har spelat fler matcher än Puljujärvi. Han kan i slutändan alltså vara bättre än några av tidernas största, vid samma ålder. I en tid då hockeyn går betydligt snabbare, kan tilläggas.

Nästa stjärngeneration

Svenske Alexander Nylander är med i den här kategorin spelare. En kategori med framtida världsstjärnor.

– Han är naturligtvis en speciell spelare precis som Puljujärvi, (Patrik) Laine, (Auston) Matthews, säger Columbus GM Jarmo Kekäläinen.

– Att kunna göra det så bra bland spelare som ofta är äldre sticker ut. 

”Bara början på din karriär”

Detroits nästan mytomspunne chefscout Håkan Andersson älskar Nylander men han tror att i årets draft finns en rad namn som kommer att väljas före.

– Han är talangmässigt i samma nivå som dessa tre men de är två storlekar större än honom. Men oavsett när han väljs så har jag ett råd till Alexander. Det här är bara början på din karriär. Det är efter draften som det hårda jobbet börjar.

Draften är ett kvitto på att man gjort något bra. Den är samtidigt extremt viktig för spelarnas framtid. Att bli draftad högt kan ge fördelar i en hel karriär.

– Det finns mycket prestige i en draft. En klubb som väljer en spelare i förstarundan har ett ansvar mot hela organisationen. Den spelaren bara måste lyckas. Därför ges dessa spelare fler chanser än andra.

– En högt draftad spelare kan också leva på det ryktet i många år. Det finns alltid på ditt CV, att du en gång ansågs ha en potential att bli en världsspelare. Sånt är svårt att glömma bort oavsett om karriären tagit en helt annan väg än vad som var planen från början.

”Vore helt sjukt”

Alexander väntas gå topp-5 i sommar. För att drömmen ska slå in och bli verklighet så bör Toronto vara med och välja tidigt i förstarundan. Det hänger på hur laget klarar sig i år i NHL. De sämsta lagen får välja först i första rundan. De bästa sist. Just nu är Toronto ett bottengäng i NHL.

– Det vore helt sjukt att bli vald av Toronto, säger Alexander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet