Alexander Nylander valdes som åtta i NHL-draften Foto: TT Nyhetsbyrå

Nylander till Buffalo

Uppdaterad
Publicerad

För den svenske stortalangen Alexander Nylander så handlade nattens NHL-draft om mer än bara lagtillhörighet – utan även om en familjeuppgörelse. Skulle han tingas tidigare än storebrorsan Williams åttondeplats 2014? Svar: Nej, Alexander draftades även han som åtta – till Buffalo.

Precis som väntat var Alexander Nylander den förste svensk att gå i nattens NHL-draft.

Torontos William Nylander hade sällskap av pappa Michael ”Nyllet” på läktaren i Buffalos arena First Niagara Center, och fick höra lillebrorsans namn ropas upp som åtta i NHL-draften. William tingades själv åtta 2014 av Toronto, så brödrakampen slutade oavgjord.

– Det är otroligt, det bästa ögonblicket i mitt liv. Det är en dröm som går i uppfyllelse, sade han i Sportnets tv-intervju efteråt.

Heta derbyn

Brödrakampen kan mycket väl få sig en fortsättning – på isen. Alexanders och Williams NHL-tillhörigheter är varandra närliggande, och heta sammandrabbningar i derbyn kan komma att vänta. Om det blir NHL-spel för Alexander – som haft en otrolig säsong i kanadensiska juniorligan som resulterade i utmärkelsen årets rookie i OHL (förste svensk någonsin) – redan i höst återstår att se. Talangen har fortfarande kontrakt med SHL-klubben Rögle.

– Jag vill spela i NHL. Med Buffalo Sabres, sa Nylander som gjorde häpnadsväckande 75 poäng på 57 matcher i det kanadensiska laget Mississauga Steelheads.

Ingen annan svensk

Nylander var ende svensk att bli draftad i den första rundan. På förhand spekulerades det om att Färjestads Rasmus Asplund kunde gå redan i den första – men han får ny chans när resterande sex avgörs under eftermiddagen. Där har även Filip Gustavsson, Luleå, och Frölundas Carl Grundström goda chanser.

Som väntat blev Auston Matthews den förste talangen att draftas i natt. Toronto, som vann lotteriet om vilket lag som skulle få välja spelare först, valde Matthews som spås en fantastisk karriär.

Så går NHL-draften till

NHL-draften genomförs varje år och består av sju omgångar. Ordningen i vilken lagen väljer bestäms efter placeringen i ligan samt en lottning mellan de sämsta lagen.

De sämsta lagen får välja först och har därmed chansen att välja de bästa spelarna.  

Ursprungligen har varje lag tillgång till ett val i var och en av de sju draftomgångarna. Valmöjligheterna används dock som bytesvaror när lag byter spelare med varandra under säsongerna. Det gör att enstaka lag kan sitta på två eller kanske tre val i draftrunda ett, medan andra lag inte får göra sitt första val förrän i omgång tre.

Ju tidigare en spelare väljs i draften desto större talang anses han vara. Mats Sundin är den enda svensk som valts som nummer ett – vilket skedde 1989.

Högst draftade svenskarna:

1:a

Mats Sundin – 1989

2:a

Daniel Sedin – 1999

Victor Hedman – 2009

Gabriel Landeskog – 2011

3:a

Henrik Sedin – 1999

4:a

Nicklas Bäckström – 2006

Adam Larsson – 2011

5:a

Björn Johansson – 1976

Elias Lindholm – 2013

Tio första i draften

1. Toronto: Auston Matthews, C, Zurich.

2. Winnipeg: Patrik Laine, RW, Tappara.

3. Columbus: Pierre-Luc Dubois, LW, Cape Breton.

4. Edmonton: Jesse Puljujarvi, RW, Karpat.

5. Vancouver: Olli Juolevi, D, London.

6. Calgary: Matthew Tkachuk, LW, London.

7. Arizona: Clayton Keller, C, USA.

8. Buffalo: Alexander Nylander, LW, Mississauga.

9. Montreal: Mikhail Sergachev, D, Windsor.

10. Colorado: Tyson Jost, C, Penticton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.