Nick Holden kramar om Lundqvist. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu är Lundqvist större än idolen Hasek

Uppdaterad
Publicerad

New York Rangers Henrik Lundqvist räddade 26 skott på mål i matchen mot Colorado och är nu den europeiskfödda målvakt som har vunnit flest matcher i NHL:s historia. ”Det betyder mycket för mig”, säger han.

I och med 6–2-matchen petar han ner Dominik Hasek från tronen för europeiska NHL-målvakter. Det nya rekordet är på 390 vunna matcher, 12:e bäst av alla målvakter i NHL:s historia.

– När jag växte upp hade jag affischer med honom på väggen, säger Lundqvist till nhl.com om Hasek och fortsätter:

– Jag testade saker jag såg honom göra på isen. Hans spelsätt var en stor inspiration. Så att först tangera, sedan slå hans rekord, det betyder mycket för mig, det gör det verkligen.

Flest vinster någonsin av målvakterna i NHL har Martin Brodeur med 691 stycken.

Tillbaka efter sjukdom

Lundqvist var tillbaka i målet på nyårsaftonen efter att ha tillfrisknat från influensa. Hans Rangers slog Colorado med 6-2, efter bland annat tre mål av Chris Kreider.

Vancouver-målvakten Jakob Markström räddade 43 skott när laget slog Edmonton med 3–2 på bortais och fick beröm av lagkamraten Bo Horvat som satte den avgörande straffen:

– Han (Markström) gjorde en riktigt fin räddning med plockhandsken i sista minuten, som gjorde att vi hängde kvar i matchen. Han har varit storartad hela säsongen när det verkligen gällt.

Femton matcher i rad

Columbus har vunnit femton matcher i rad i NHL-ishockeyn i och med 4–2-vinsten mot Minnesota. Motståndarlagets vinnarserie slutade på 12 matcher i rad.

Rekordet för antal vunna matcher i rad hålls av Pittsburgh Penguins säsongen 1992–1993 med 17 vunna matcher i rad.

Målvakterna med flest vinster i NHL:

1. Martin Brodeur, 691 vinster

2. Patrick Roy, 551

3. Ed Belfour, 484

4. Curtis Joseph, 454

5. Terry Sawchuk, 447

6. Roberto Luongo, 447 (aktiv)

7. Jacques Plante, 837

8. Tony Esposito, 423

9. Glenn Hall, 407

10. Grant Fuhr, 403

11. Chris Osgood, 401

12. Henrik Lundqvist, 390 (aktiv)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.