Foto: Bildbyrån

Nytt svenskt VM-misslyckande på läktarna: ”Det är dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev stort publikfiasko när Sverige arrangerade herr-VM i Stockholm 2012.

Historien upprepades i dam-VM i Malmö.

Inte ens Damkronorna lockade fullt hus.

”Det är dåligt”, säger VM-generalen Mikael Haglund.

Inför VM-premiären förra helgen var det snack om publiksuccé och stort tryck på biljetterna. Men så blev det inte. Det har gapat tomt på läktarna under större delen av mästerskapet, och inte ens Sveriges matcher lockade stora massor.

– Det har inte blivit så mycket som vi tänkt oss naturligtvis. Vi hade tänkt mer. Så det är en liten besvikelse, säger VM-basen Mikael Haglund till SVT.

Ishockey-VM

1 274 mot Tyskland

Flest åskådare hade Sveriges premiär mot Japan, 2 943. Därefter har det  varit betydligt lägre siffror, med 1 274 i den avgörande gruppspelsmatchen mot Tyskland som lägst.

Turneringens övriga matcher har lockat ännu färre, i arenor som tar cirka 2 700 (Malmö Isstadion, där Sveriges matcher, grupp A och slutspelset spelas) och 600 åskådare (övriga matcher i grupp B).

”Gjort allt vi kan”

Haglund erkänner att han är besviken, men har svårt att se vad de hade kunnat göra annorlunda.

– Vi har pratat mycket om det, men känner inte att vi hade kunnat göra något mer, utan vi har gjort precis allt vi bara kan. Vi har varit ute på stan, det har varit annonser och Facebook. Vi ser inte vad vi kan göra mer, säger han.

Det är inte första gången ett ishockey-VM i Sverige misslyckas publikmässigt. När VM spelades i Globen 2012 och 2013 var det mycket rubriker om de dåliga publiksiffrorna, framför allt 2012. 2013 blev det bättre, framför allt under Tre Kronors matcher, även om de övriga matcherna även forsatt lockade dåligt med publik.

Tre matcher för 120

Biljettpriserna har varit låga. Man har fått se tre matcher för 120 kronor, och morgondagens två medaljmatcher går på 250 kronor totalt.

Haglund tror att herrarnas hockeyavgöranden kan ha spelat in.

– Redhawks har spelat och de drar sin publik. Och Pantern gick upp. Det påverkar naturligtvis.

1 500 biljetter är sålda inför morgondagens final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet