Oegoistiskt Tre Kronor har gjort läxan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blev överkörda av Lag Europa i genrepet inför World Cup. Nu möts lagen igen – i semifinal. Men det är ett Sverige som gjort sin läxa: ”Vi lärde oss mycket av den matchen”, säger Gabriel Landeskog till SVT Sport.

WC-genrepet blev en mardröm för Sverige. Semifinalmotståndet krossade Tre Kronor med hela 6-2, och vad talar för att något skulle vara annorlunda när lagen möts igen – bara dryga veckan senare.

– Framför allt att vi har tänkt tillbaka. Vi vet vad vi gjorde fel. Vi spelade så som de ville. De ville gå på kontringar, de vill sticka med forwards och egentligen vänta på kontringar i mittzon. Tajtar vi till i mittzon så kan vi ha framgångar där, säger Gabriel Landeskog och fortsätter.

– Vi lärde oss mycket av den träningsmatchen. Det gäller att vi spelar moget och vi har etablerat ett så pass tryggt spelsätt de tre gruppspelsmatcherna. Vi vet vad vi måste göra för att nå framgång och vi vet vad vi måste förbättra.

Utveckla vad du menar med ordet ”moget”...

– Ett moget lag stressar inte upp sig vid motgång. Det var förra matchen (mot Nordamerika) ett bra exempel på. Efter fyra minuter där hade det varit lätt att vika sig. Men för oss vi tog byte efter byte. Vi bara rullar på, säger Landeskog.

”Otroligt skön känsla”

Spelaren som styrde Tre Kronor till semifinal var reserven Patrik Berglund. Hans 3-3-mål i matchen mot Nordamerika innebar att Sverige får chansen att revanschera sig mot Lag Europa.

– Det var otroligt skönt att spela och kul att få vara med och hjälpa laget och peta in ett mål. Jätteskönt, vi visste att ett lika var vinnande för oss, en otroligt skön känsla, säger Berglund.

”Egon åt sidan”

Både Berglund och Landeskog framhäver laget, och hur matchen mot Nordamerika var ett exempel på den starka moralen som finns – och hur alla opretentiöst accepterar sina roller. Gabriel Landeskog som spelare i alla olika spelformer.

– Jag går ut och gör det jag blir tillsagd, och det tror jag att alla i laget gör. Blir man tillsagd att göra något så gör man det, för lagets bästa.

– Det som är så härligt med det här laget är att alla lägger sina egon åt sidan, och går ut och spelar för Tre Kronor. Det är otroligt härligt med det här laget. Och en del av framgången.

Matchguide: Sverige–Europalaget

Vad: World Cup, semifinal.

Var: Air Canada Centre, Toronto.

När: Söndag klockan 19.00.

TV: TV3 klockan 18.00.

Vägen till semifinal, Tre Kronor: Ryssland 2–1, Finland 2–0, Nordamerika 3–4 efter förlängning. Europalaget: USA 3–0, Tjeckien 3–2 efter förlängning, Kanada 1–4.

Håll ögonen på: Förre Modoforwarden Mats Zuccarello, spelgeniet som är Europalagets poängbäste med ett mål och två assist.

Kompisduellerna: Elva svenskar ställs mot spelare som de under den kommande NHL-säsongen kommer att vara klubbkompisar med. Bland annat möter Vancouvers Henrik Sedin, Daniel Sedin, Loui Eriksson, Jacob Markström medspelarna Jannik Hansen och Luca Sbisa.

Skadeläget: Mikael Backlund missade den sista gruppspelsmatchen mot Nordamerika U23 på grund av en överkroppsskada, enligt NHL-klubben Calgary handlar det om en hjärnskakning, och är ett frågetecken inför semifinalen.

Preliminära lag:

Tre Kronor:

Målvakter: 30 Henrik Lundqvist (25 Jacob Markström).

Backpar: 65 Erik Karlsson, 14 Mattias Ekholm – 6 Anton Strålman, 77 Victor Hedman – 4 Niklas Hjalmarsson, 23 Oliver Ekman Larsson.

Kedjor: 21 Loui Eriksson, 33 Henrik Sedin, 22 Daniel Sedin – 72 Patric Hörnqvist, 19 Nicklas Bäckström, 9 Filip Forsberg – 18 Jakob Silfverberg, 16 Marcus Krüger, 62 Carl Hagelin – 17 Patrik Berglund, 34 Carl Söderberg, 92 Gabriel Landeskog.

Övriga spelare: 1 Jhonas Enroth, 47 Hampus Lindholm, 11 Mikael Backlund.

Europalaget:

Målvakter: 41 Jaroslav Halak (1 Thomas Greiss).

Backpar: 33 Zdeno Chara, 2 Andrej Sekera – 5 Luca Sbisa, 59 Roman Josi – 10 Christian Ehrhoff, 7 Mark Streit.

Kedjor: 81 Marian Hossa, 11 Anze Kopitar, 21 Tomas Tatar – 63 Mats Zuccarello, 51 Frans Nielsen, 12 Marian Gaborik – 22 Nino Niederreiter, 29 Leon Draisaitl, 8 Tobias Rieder – 36 Jannik Hansen, 78 Pierre-Edouard Bellemare, 26 Thomas Vanek.

Övriga spelare: 31 Filip Grubbauer, 44 Dennis Seidenberg, 89 Mikkel Bødker.

Sammanställt av TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.