Örebro skrällde mot Frölunda

Örebro slog Frölunda med 4-1 och tog sin andra bortaseger på tre dagar i SHL.

Målvakten Henrik Lundberg gjorde höstens första match från start i Örebros mål – det blev ett lyckat drag.

Slovaken Julius Hudacek gjorde succé som målvakt i Frölunda säsongen 2012/13. I höst är han tillbaka i svensk hockey – men i Örebro, hos förre Frölundatränaren Kent Johansson.

Denna fredag fick dock Henrik Lundberg, 23, göra årsdebut från start i Örebromålet. Han kommer från Lerum utanför Göteborg, har vunnit junior-SM med Frölunda, och gjorde flera bra matcher i Scandinavium förra säsongen. Lundberg var både vass och stabil även denna gång.

Matchen började som det gärna blir tidigt en fredagkväll: uppsluppet och frejdigt, fast utan värst mycket till resultat.

Vände underläge

Men i andra perioden blev det action. Andreas Johnson gjorde 1-0 till Frölunda vid 7.28 efter en tekning.

Det verkade ”skruva ner” hemmalaget, mer än det skakade Örebro. Efter 10.56 sköt Anders Eriksson 1-1 på en bakåtåpassning från Brian Willsie. Målskyttens moderklubb? Lerum, om ni undrar...

Bara 15 sekunder senare tog Örebro ledningen, efter att ha stulit pucken från ett tafatt Frölunda bakom mål. Daniel Viksten fick stå helt fri och prickskjuta när bakåtpasset kom.

Erikssons andra

2-1 till gästerna inför tredje perioden var ett överläge grundat på skärpa och beslutsamhet, med 18-12 i skott som en bieffekt.

Topplaget Frölunda hade fem raka segrar att luta sig mot, men det såg ut att ge mer bekvämlighet än språngbräda mot nya mål. Örebro gjorde även nästa mål, Derek Ryan höll sig bestämt framme och petade in 3-1 efter 11.23.

Med två minuter kvar tog Frölunda ut målvakten Lars Johansson och satsade med en extra utespelare. Sånt kan lyckas om det är rätt kväll för laget. Men fredagens Frölunda var inte där. I stället kunde Anders Eriksson snabbt öka till 4-1 i öppet mål.