Sverige hade kommit tillbaka efter en mardrömsstart.

Men ett hjärnsläpp från Julius Bergman sänkte laget.

Han knockade en slovakisk spelare – fick matchstraff och Sverige ett långt boxplay.

Det sänkte laget – och gav Slovakien en bronsmedalj.

Sverige fick en mardrömsstart i bronsmatchen mot Slovakien. Redan efter 2.43 gav David Soltes laget ledningen efter att Andreas Englund slagit gett bort pucken i egen zon.

Blott 39 sekunder senare gjorde Slovakien 2–0, och det såg nattsvart ut.

JVM i ishockey

– Vi är inte redo från start. Jag vet inte om vi tar för lätt på motståndarna eller vad det är. Men det är pinsamt, säger lagkaptenen Jacob de la Rose till SVT Sport.

Men Sverige kom tillbaka. William Nylander reducerade till 1–2, och Jens Lööke kvitterade till 2–2.

Full crosschecking

Men det blev till slut förlust, och stor syndabock blev Julius Bergman. Den förre Frölunda-spelaren, som har kontrakt med San José men spelar för London Knights i den kanadensiska juniorligan OHL, sänkte Patrik Koys med en crosschecking i den andra periodens sista minut.

Koys blev liggandes på isen länge innan han reste sig upp, och Bergman fick matchstraff vilket gjorde att Sverige fick inleda den tredje perioden med spel i numerärt underläge i hela fem minuter.

– Jag vet inte om det är övertaggning eller vad det är, säger förbundskapten Rickard Grönborg till SVT, om utvisningen.

Skalicky satte 3–2

Det blev för tufft. Trots att Sverige spelade bra i det numerära underläget lyckades Pavol Skalicky sätta 3–2 efter 2.52, fint framspelad av Martin Reway.

Sverige lyckades aldrig hämta sig från det. De hade svårt att få fast pucken i offensiv zon, och slovakerna kunde med 56 sekunder kvar att spela sätta 4–2 genom den av Bergman knockade Koys.

– Det är en dålig start, men sen får vi fem minuters utvisning och de gör mål på det. Vi borde komma tillbaka från det, men jag vet inte, säger William Nylander.

Gustav Forsling var den ende svensken som valdes in i turneringens bästa femma, All Star-team.

Bronsmatch Sverige-Slovakien 2-4 (2-2, 0-0, 0-2)

Första perioden: 0-1 (2.43) David Soltes (Robert Lantosi), 0-2 (3.22) Mislav Rosandic (Martin Reway, Pavol Skalicky, 1-2 (10.22) William Nylander Altelius (Axel Holmström, Sebastian Aho), 2-2 (16.12) Jens Looke (Christoffer Ehn).

Tredje perioden: 2-3 (2.52) Pavol Skalicky (Martin Reway, Erik Cernak) spel fem mot fyra, 2-4 (19.04) Patrik Koys (Martin Reway) mål i tom kasse.

Skott: 28-28 (15-10, 6-13, 7-5).

Utv, Sverige: 2x2, 1x5, 1 matchstraff. Slovakien: 3x2.

Domare: Roman Gofman, Ryssland, och Konstantin Olenin, do.

Publik: 13 625.