Alexander Ovetjkin. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ovetjkin nådde drömgränsen – efter 35 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Ryske poängkungen Alexander Ovetjkin nådde äntligen drömgränsen 1 000 poäng i NHL-ishockeyn när Washington slog regerande mästarna Pittsburgh. ”Det är ett stort ögonblick” säger han.

Bara 35 sekunder in i första perioden satte Ovetjkin 1–0 för Washington, framspelad av lagets svenske forward Nicklas Bäckström. Därmed tog han sin tusende poäng, och fick stående ovationer från den jublande publiken som ropade ”Ovie! Ovie!”.

– Jag tänkte på det före matchen, att alla är här och det skulle vara kul ta min tusende poäng hemma. Så jag är väldigt nöjd att det skedde. Det är ett stort ögonblick för laget, för mig själv och för fansen, säger Ovetjkin enligt nhl.com.

Hyllades i pausen

I pausen hyllades Ovetjkin med en video bestående av höjdpunkter från ryssens karriär.

I andra perioden knep han sin 1 001:e poäng i karriären när han gjorde lagets andra mål.

Den 31-årige ryssen har gjort 546 mål och 455 assist under sina tolv säsonger i NHL. Han blir den 84:e spelaren i NHL:s historia som når över tusenpoängsgränsen.

Nya poäng av Bäckström

I skuggan av Ovetjkins nådda milstolpe fick Nicklas Bäckström fyra nya poäng mot Pittsburgh. Han gjorde ett mål och spelade fram till tre i matchen som Washington vann med 5–2. Bäckström leder Washingtons interna poängliga på 38 poäng, tre före Ovetjkin. Bäckström är också bäste svensken i poängligan på 17:e plats.

– Det var helt klart hans kväll och han ska ha all ära. Det är verkligen en imponerande bedrift att nå tusen poäng på så få matcher, säger Bäckström om Ovetjkin, till Aftonbladet.

– Att han fixade det redan efter 35 sekunder är väldigt typiskt. Han är på hugget såna här gånger.

Bäckström tycker inte att det känns speciellt att ha passat fram till det historiska målet.

– Det är han som ska ha all ära. Han hade nått tusen poäng utan mig. Det där skottet är så enastående... han sätter puckarna där han vill.

Passningskungen Bäckström kunde så sent som i helgen fira en annan milstolpe när han i Ottawa gjorde sin 500:e assist.

Fakta: Poängligan genom tiderna

Wayne Gretzky, Kanada, har det ”omöjliga” poängrekordet i NHL-ishockeyn på 2 857 poäng. Han gjorde i snitt 1,92 poäng per match.

Tjecken Jaromir Jagr, som är tvåa i poängligan genom tiderna, spelar fortfarande. Han har i nuläget svarat för 1 893 poäng.

Bäste svensk genom tiderna är Mats Sundin som är 28:a på 1 349 poäng.

Alexander Ovetjkin, som precis nått över 1 000, är 84:a med 1 001 poäng (1,138 i snitt per match) . Han skuggas av Henrik Sedin som bara har fyra poäng upp till drömgränsen. Tvillingbrodern Daniel har gjort 965.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.