Pär Mårts hoppas på ett EM i ishockey

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett EM i ishockey börjar närma sig verklighet. Något som Sveriges förbundskapten ser positivt på. ”Kan man göra ett EM levande så tror jag det kan bli jättebra”, säger Pär Mårts till SVT Sport.

Euro Hockey Tour kan komma att skrotas till förmån för ett EM. I 20 år har turneringen spelats mellan giganterna Finland, Tjeckien Ryssland och Sverige.  Flera mindre hockeynationer har länge försökt att få ingå i Euro Hockey Tour men har hela tiden nekats. Förbundskapten Pär Mårts tror att EM kan vara bra för ishockeyn.

– Jag tycker att det är intressant, det finns möjlighet att fler ska få vara med i de här matcherna vi har inför VM. Vi behöver de här matcherna för att träna ihop oss både stab och trupp samt få intäkter från sponsorer och publik. Kan man göra ett EM levande så tror jag det kan bli jättebra.

Ishockey-VM

Beslut i maj

Nyligen var svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt på ett möte i Zürich med internationella ishockeyförbundet och flera andra nationer för att diskutera planerrna på ett EM. Enligt honom kan beslutet komma snart.

– Tanken är att det ska finnas ett färdigt förslag i mars och i maj på kongressen i Moskva ska frågan komma upp och beslutas så det handlar om bara några månader, säger Tommy Boustedt.

Bra för ishockeyn

Enligt förbundsbasen så är många länder väldigt intresserade av ett EM och han tror att det är de mindre nationerna som kommer tjäna mest på om det blir av.

– I Europa skulle det betyda mycket mer än i Sverige. Om stornationerna kommer ut till mindre länder så drar vi publik dit och i det långa loppet kan det betyda mycket för ishockeyn. Kan vi ta fram någonting som är lika intressant som Euro Hockey Tour så är vi positiva, säger han.

Om beslutet kommer att EM blir av så kommer det första att spelas redan säsongen 2018/19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet