Foto: Scanpix. Skärmdump: gd.se

Petad åttaårings öde upprör

Uppdaterad
Publicerad

En ”före detta hockeymorsas” insändare om sin petade åttaåring i Gävle-tidningarna har rivit upp känslorna.

”Jag hoppas att ni kan sova gott om nätterna för det kan inte jag. Ni har krossat min sons drömmar redan som åttaåring”, lyder en formulering.

Ingen klubb pekas ut och således finns ingen ansvarig men på förbundet reagerar utvecklingschefen.

-Det är fel vad man än har för syfte. Dessutom skadar det ishockeyn, säger Tommy Boustedt till Expressen.

”Sorterar inte ut”

-Barnen ska ha med sig roliga minnen.

I Gävleklubben Valbo sorterar man inte ut någon.

-Vi kan inte sortera ut någon. Sport går visserligen ut på att vinna men i den här åldern är det viktigare att ha kul, säger lagledaren Joakim Carlsson för ett U10-lag som tränade i går.

”Skulle inte haft Nicklas Bäckström”

Argumentet att tidiga toppningar och satsningar behövs för att mejsla ut bättre spelare för framtiden ger Joakim Carlsson inte mycket för.

-Vore det sant skulle vi varken ha Nicklas Bäckström eller Johan Lindström som kommer härifrån, så det tror jag inte ett dugg på. Hos oss i Valbo är det viktigt att alla får vara med.

Stjärnorna kritiska

I Expressen kritiserar kända ishockeyspelare tidig toppning.

-Ofattbart att man kan peta en åttaåring på det sättet. Om tre år kan ju killen vara lagets bästa spelare, man vet ju inte hur de utvecklas i den åldern. Det strider mot allt vad svensk lagidrott står för. I den åldern ska alla få vara med, säger Vancouverstjärnan Daniel Sedin.

-Hockey och idrott ska vara något som är roligt och lekfullt så länge det går. Åtta år, alla utvecklas i olika takt. Jag tror inte jag var någon bländande spelare då, säger Brynäs målvakt Johan ”Honken” Holmqvist till tidningen.

”Inte alls en petning”

Den berörda spelarens tränare säger att det hela är ett missförstånd och att åttaåringen inte alls har petats. Bakgrunden är att laget denna säsong ska kliva upp en serie och spela mot lag med ett år äldre pojkar. Åttaåringen är född 2004 och medspelarna är födda 2003. Åttaåringen skulle därmed få spela mot två år äldre motståndare.

Nu har klubben startat ett nytt lag med med spelare födda 2004, och tanken är att åttaåringen ska spela där.

– Det finns inget uttalat om petning över huvud taget. Killen ska spela hockey, men han behöver utvecklas i sin takt och det anser vi att han gör bäst i ett lag med jämnåriga. Och det är först till det här året som klubben på allvar har etablerat ett 04-lag, säger tränaren till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.