Pittsburgh har kopplat grepp på Nashville och är en seger från en ny Stanley Cup-titel. Foto: TT.

Pittsburgh blåste Nashville av banan

Den regerande mästaren Pittsburgh krossade Nashville i den femte Stanley Cup-finalmatchen.

Det blev till sist tennissiffror för hemmalaget, 6–0.

– Vi gjorde vår klart bästa match och ägde hela matchen. Nu ska vi åka till Nashville och spela på samma sätt men det är svårt att vinna där och vi har förlorat två matcher, säger Patric Hörnqvist till SVT Sport.

Efter två raka segrar på hemmaplan hade Nashville utjämnat finalserien i NHL-ishockeyn mot Pittsburgh till 2–2 i matcher.

På bortais blev det tvärstopp direkt. Pittsburgh rivstartade och hade 2–0 redan efter 06.43 efter mål av Justin Schultz – med assist av Patric Hörnqvist – och Bryan Rust.

Målvakten Rinne byttes ut

Med ytterligare ett mål under första perioden byttes målvakten Pekka Rinne ut. Men ersättaren Juuse Saros fick det inte lättare i andra perioden. Conor Sheary satte 4–0 redan efter 1.19, och därefter fyllde Phil Kessel och Ron Hainsey på.

Det var ren förnedring, även om sista perioden blev mållös.

Två svenskar i vilt slagsmål

Med åtta minuter kvar rykte Nashvilles Viktor Arvidsson och Carl Hagelin ihop i ett vilt slagsmål med kastade handskar.

– Det är sådant som händer även om jag inte riktigt såg vad som hände med ”Hagge” men det är mycket känslor där ute. Blir det sådana där situationer suger man tag i den första man ser, säger Hörnqvist.

Vinnaren i den femte finalen har, enligt statistiken, en riktigt bra chans att stå som segrare till slut. Laget som vunnit femte matchen vid 2–2-läge har blivit mästare vid 17 av 24 tillfällen. Å andra sidan har Nashville nio segrar på hemmais på tio försök i sltt första slutspel.

Tidigt på måndag morgon, svensk tid, kan det hela avgöras i Nashville. Inte sedan Detroit 1998 har ett lag försvarat sin Stanley Cup-titel.