Foto: TT Nyhetsbyrån

Pittsburgh till Stanley Cup-semi

Uppdaterad
Publicerad

Pittsburgh Penguins blev i natt andra lag att nå Stanley Cup-semifinal efter seger 4-3 (1-0, 2-1, 0-2, 1-0) i förlängning mot Washington Capitals.

Stor matchhjälte blev Nick Bonino efter 6.32 på en retur efter ett skott av Carl Hagelin som bidrog stort med tre poäng i matchen. – Det är den bästa känslan du kan uppleva, att avgöra en matchserie ihop med dina lagkompisar, sa Bonino efteråt.

Det är därmed färdigspelat för ligaettan Capitals som ändå gjorde sitt yttersta för att hänga kvar i matchserien och var nära att tvinga fram en sjunde och avgörande match på hemmaplan.

Washington hamnade i ett 0-3-underläge i mittperioden efter två mål av Phil Kessel och en läcker styrning av Carl Hagelin, hans fjärde mål i slutspelet. Penguins såg ut att enkelt och bekvämt gå mot ett hyllat avancemang till semifinal.

Ett powerplay i slutminuterna av perioden tog dock Washington in i matchen, stjärnorna Alexander Ovetjkin och Nicklas Bäckström fick passningspoäng på TJ Oshies viktiga 1-3 reducering, för övrigt hans sjätte mål i slutspelet.

Avståndet fortsatte krympa i slutperioden, Justin Williams (assist Bäckström) och John Carlson (assist Ovetjkin) efter ännu ett mål i numerärt överläge, tog matchen till 3-3 och en oviss förlängning.

Bonino avgjorde på Hagelins skott

Väl där satte dock Pittsburgh in ännu ett ryck, dominerade övertidsspelet och lyckades överlista Braden Holtby i Washington-målet efter Hagelins snabba skott och Boninos förvaltade retur till seger 4-3 – totalt 4-2 i matchserien.

– Det är den bästa känslan du kan uppleva. Att avgöran en matchserie ihop med sina lagkompisar. Det är svårt att sätta ord på det. Jag ryser lite fortfarande, sa Bonino till nhl.com efter matchen.

Tuffare för Capitals och inte minst Ovetjkin, ryssen som på elva NHL-säsonger fortfarande inte nått en semifinal:

– Det är ännu en missad chans på bucklan. Jag är stolt över mitt lag, men att åka ut i andra omgången (läs kvartsfinal), det stinker.

Nu är Penguins, som inte gått så här långt sen 2013,  framme i en semifinal mot Tampa Bay. För Washington är det alltså färdigspelat, ett faktum som lär väcka stort intresse hos VM-arrangören Ryssland. Förlusten innebär en möjlighet att få en sen förstärkning av megastjärnan Alexander Ovetjkin. För Tre Kronors del finns nu för övrigt trion Nicklas Bäckström, Marcus Johansson och André Burakovsky tillgängliga.

I kampen om platserna i den andra semifinalen väntar en sjunde och avgörande match i bägge kvartsfinalerna i väst: Dallas-St Louis och San Jose-Nashville.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.