Pittsburgh vann första finalen

Pittsburgh Penguins vann den första Stanley Cup-finalen mot finaldebutanten San Jose Sharks med 3–2. Kedjan med Carl Hagelin avgjorde matchen.

Hemmalagets Nick Bonino gjorde det avgörande målet med bara 2.33 kvar av matchen, Carl Hagelin noterades för en assist.

Pittsburgh kontrollerade den första perioden och tog ledningen med 2–0. Två rookies, Bryan Rust och Conor Sheary, låg bakom de två målen.

San Jose kom igång efter periodvilan och Tomas Hertl gjorde mål i powerplay 3.02 in i den andra perioden. Patrick Marleau kvitterade sedan genom att sätta en retur efter ett skott av Brent Burns.

– De spelade bra i andra, men det var mer att vi slutade åka skridskor och spelade rätt ängsligt i andra. Då spelar det ingen roll vilket lag vi möter, då kommer det laget att ha mycket chanser, säger Carl Hagelin till SVT Sport.

Bonino matchhjälte

Den tredje perioden var mållös fram till dess att matchhjälten Nick Bonino klev fram och satte slutresultatet 3–2. Stor matchhjälte blev Nick Bonino som satte 3-2-målet. Hagelin och Kris Letang vann en närkamp i ena sarghörnet och fick fram pucken framför Bonino som helt ren kunde sätta segermålet.

– Det var inte mitt hårdaste skott på något sätt, men jag lyckades på något vis lyfta pucken över honom, säger Nick Bonino till NHL.com.

– Vi spelade otroligt bra i första, och vi spelade dåligt i andra, men så spelade vi bra igen i tredje. Det var därför vi vann matchen till slut, för att vi var det bättre laget i två av tre perioder. Vi lyckades vinna, och det visar karaktär, säger Hagelin.

Hemmalaget Pittsburgh är i Stanley Cup-final för första gången sedan 2009 och har under säsongen gjort en enorm upphämtning efter att ha legat i botten av Eastern Conference i december. Med en ny tränare, Mike Sullivan, reste sig ”pingvinerna” och vann 33 av de 50 senaste matcherna i grundserien.

Finalserien avgörs i bäst av sju. Den andra matchen spelas i Pittsburgh på onsdag.