NHL-svensken: ”Jag får vara lite boss hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll möts två av NHLs just nu bästa lag: Anaheim och New York Rangers i New York. Huvudpersoner kan mycket väl bli två svenskar som aldrig spelat i SHL. Två unga svenskar som tar hand om varandra.

– Jo, jag får vara lite boss hemma och leka mamma, menar Rickard Rakell.

– Ja han är mamma, jag är pappa så kan vi väl säga, svarar Hampus Lindholm.

De trivs tillsammans, Rickard Rakell och Hampus Lindholm i Anaheim. De delar rum på bortamatcherna och de delar också hus på hemmaplan.

Rickard Rakell valdes till en av matchens tre stjärnor i fredags, när hans Anaheim vann efter förlängning mot Colorado. Ett mål och en målgivande passning blev facit för 21-åringen från Sundbyberg.

– Det har gått rätt så bra. Jag får chans att spela power play och får istid, så det känns bra.

Särskilt när det går bra för laget också. Då blir det självklart lättare för mig att känna självförtroende och testa grejer.

Vilka grejer tänker du på då?

– Nä men hålla i pucken och leta efter passningar och skapa målchanser

”Han är en begåvad spelare”

Anaheims coach Bruce Boudreau gillar det han ser hos Rickard Rakell i år.

– Han är en begåvad spelare, väldigt tystlåten. Det är intressant att se hur han, när han tävlar riktigt hårt, gör stor skillnad eftersom han är bra med puck, ser isen bra och gör många saker rätt. Men när han inte spelar bra ger han bort puckar, han vinner inga en mot en-lägen och han ser ut som de flesta spelare gör när de är inne i sämre perioder. I år är han betydligt mer jämn än ifjol.

21-årige Rickard Rakell lämnade Sverige och AIKs juniorverksamhet för fem år sedan, spelade juniorhockey i Kanada under tre säsonger och gör nu sin andra säsong i Anaheims organisation.

Där finns också succébacken Hampus Lindholm, född 1994. De båda delar alltså rum, och hus.

– När vi väl är hemma tar vi det lugnt, mycket matcher. Bra för det mesta, men det är klart att det blir lite fajter ibland kanske, säger Hampus Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.