Läktarna gapade tomma i Tre Kronors World Cup-semifinal. Foto: Bildbyrån

”Aldrig sett ett halvtomt Air Canada Centre”

Uppdaterad
Publicerad

De bästa spelarna i hela världen på plats. Ändå var nästan 40 procent av stolarna tomma när i Tre Kronors semifinal mot Lag Europa. ”Jag har aldrig sett ett halvtomt Air Canada Centre”, säger SVT Sports expert Mikael Renberg.

12 595 löd den officiella publiksiffran i ett Air Canada Centre som tar 19 800 åskådare och anses vara hockeyns främsta arena, något som chockar Renberg.

– Det är väldigt, väldigt överraskande, säger han och analyserar varför det blev som det blev:

World Cup i ishockey

– Hur än det är så är den här mystiken som funnits mellan Kanada, Sovjet, USA, Sverige. Jag tror ändå att när länder möter varandra lockar det till någon form av intresse hos människor. Jag tror folk i de svenska stugorna tyckte det här var jätteroligt, men inte alls på samma sätt som en OS-turnering.

”Det blir en konstgjord turnering”

Men kritiken rör inte det sportsliga – den har snarare varit en framgång, menar han.

– Att Europa går vidare i sig är kul. Det visar på att man har haft rätt tänk i turneringen. Man kunde skapa lag av de här ihopplocken, säger han och och fortsätter:

– Lag Nordamerika spelade den mest attraktiva hockeyn i turneringen och lag Europa är i final. Det är ett gott betyg. Men det känns inte helt optimalt att inte spela länder mot länder. Det blir lite en konstgjord turnering, som inte når OS slagstyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet