Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

”Blir hårdare än många tror – de är skickliga som fasiken”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och lag Europa drabbar samman i kvällens semifinal i ishockeyns World Cup.

SVT Sports expert Mikael Renberg höjer ett varningens finger inför matchen.

”De verkar spela hur avslappnat som helst”, säger han.

I potten ligger en plats i finalen, där värdnationen och storfavoriten Kanada väntar.

Det europeiska laget, ett hopplock från åtta olika europeiska länder, har varit turneringens överraskning och redan lämnat Finland och USA bakom sig i gruppspelet.

World Cup i ishockey

Sverige vann sin grupp efter segrar mot både Ryssland och Finland innan man förlorade i förlängning mot Nordamerika efter att ha säkrat gruppsegern.

SVT Sports expert Mikael Renberg höjer dock en varningens finger inför kvällens semifinal.

– Jag tror att det blir hårt. Jag tror att det blir hårdare än många tror. Det verkar som att många tror att Sverige vinner det här ganska enkelt. Jag tror att Sverige är knappa favoriter, men det är ett himla bra lag de har i Europa. Skickliga som fasiken om man tittar på laguppställningen. Det blir en riktigt tuff match för Sverige, säger Renberg.

”Sverige har en växel till”

Likt resten av hockeyvärlden är Renberg förvånad över hur européerna tagit turneringen med storm.

– De verkar spela hur avslappnat som helst. Det är klart att jag är överraskad, jag trodde inte Europa skulle ta sig till semifinal. Jag trodde på USA från den gruppen.

Vad blir viktigt i kväll?

– Målvaktsspelet har ju varit fenomenalt, det måste fortsätta vara bra. Försvarsspelet har varit helt okej. Men det som måste fungera om Sverige ska kunna vinna, dels i kväll, men också för att kunna hota Kanada är att man får igång powerplay och anfallsspelet rent generellt. Det har varit lite sämre i turneringen. Och det känns som att Sverige har en eller några växel till att lägga i där. jag tycker inte att Sverige har kommit upp i riktigt normal klass än. Det finns mer att ta av.

Glömt kollapsen

Sverige och det europeiska laget har hunnit bekanta sig som motståndare. Lagen möttes för 11 dagar sedan i det sista genrepet inför World Cup. Där blev Sverige överkörda 6-2 – men Renberg tror inte att den kollapsen satt några mentala spår.

– Nä, den spelar ingen roll. Det är en träningsmatch och egentligen oväsentlig. Det enda man fick se där var att Europa är ett bra lag. Och det enda som kanske är positivt är att Sverige vet att de har ett bra lag nu. Annars är killarna för erfarna för att knäckas av en träningsmatch. Det där har de glömt för länge sen, det spelar ingen roll.

Hur besviken ska man vara om Sverige ryker i kväll?

– Lite besviken ska man ändå vara. Sverige går in som knappa favoriter så jag tror absolut att de skulle bli besvikna. Men det finns andra lag som har presterat sämre. Jag tänker på Finland och USA som är två ganska stora besvikelser. Finland är en jättebesvikelse för mig och Sverige är bättre än dem. Men det skulle svida lite grand om Sverige inte går till final.

Kritiken skulle inte bli alltför hård?

– Inte från mig i alla fall. Men det beror lite på hur man spelar också. Jag vill se att Sverige bjuder upp till en ordentlig kamp och spelar Sverige lika bra defensivt som man gjort tidigare och lite bättre offensivt så har man en jättechans att vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

World Cup i ishockey

Mer i ämnet